Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15291/libellarium.4153

Tržište elektroničkih knjiga u Republici Hrvatskoj - pregled snaga, slabosti, prilika i prijetnji s naznakama budućeg razvoja

Goran Kozina ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska
Matea Cvjetković orcid id orcid.org/0009-0002-7691-256X ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 3-30

preuzimanja: 149

citiraj


Sažetak

Cilj. Ukazujući na promjene koje su zahvatile izdavaštvo ubrzanim razvojem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, cilj rada temelji na analizi razvoja elektroničke knjige (e-knjige) i elektroničkog nakladništva (e-nakladništvo) kroz povijesnu i teorijsku perspektivu, čime se omogućuje detaljan uvid u trenutno stanje, s indicijama budućeg razvoja u Republici Hrvatskoj. S obzirom na malo tržište i ograničenu dostupnost izdanja na hrvatskom jeziku, kao i nedovoljnu upoznatost korisnika s prednostima e-knjige, ovim radom željelo se sve navedene aspekte objediniti na jednom mjestu s ciljem sistematizacije dostupne literature. Iz tog razloga, članak je koristan nakladnicima i autorima koji nisu još prepoznali sve mogućnosti koje nudi elektronička knjiga, ili nisu u potpunosti shvatili njenu svrhovitost.

Pristup/metodologija/dizajn. Primjenjujući metodu analize, sinteze i usporedbe, ovim radom se daje detaljna procjena snaga, slabosti, prilika i prijetnji (tzv. SWOT analiza) elektroničkoj knjizi kao proizvodu e-nakladništva u Republici Hrvatskoj. Sistematičnom analizom do sada objavljene znanstvene i stručne literature, detaljno se navode pozitivne i negativne strane elektroničke knjige, diskutiraju se novi trendovi te daje naznaka budućeg razvoja e-knjige s implikacijama na e-izdavaštvo.

Rezultati. Rezultati ''SWOT'' analize pokazuju da elektronička knjiga posjeduje brojne prednosti poput funkcionalnosti i interaktivnosti, a kojima se može pozicionirati kao koristan medij prijenosa informacija i znanja. S druge strane, upravo ovisnost o tehnologiji je njena najveća slabost. Nove prilike leže u novim suradnjama i novim distribucijskim kanalima, no veliku prijetnju pritom predstavlja konkurencija koja na digitalnim kanalima može doći iz cijelog svijeta.

Originalnost/vrijednost. Iz navedenog pregleda dosadašnje objavljene literature može se uočiti kako nije još dan pregled snaga, slabosti, prilika i prijetnji e-knjizi u Republici Hrvatskoj. Stoga, postoji potreba za navedenom sistematizacijom da bi se dobio jasniji pregled stanja tržišta knjiga, te uvid u potencijalne smjerove budućeg razvoja.

Ključne riječi

elektronička knjiga; elektronički čitači; elektroničko nakladništvo; informacijsko-komunikacijske tehnologije; SWOT analiza

Hrčak ID:

309644

URI

https://hrcak.srce.hr/309644

Datum izdavanja:

9.11.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 277 *