Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15291/libellarium.4158

Digitalizacija filmova i odabir filmova za digitalizaciju iz perspektive korisnika

María-Ángeles López-Hernández ; Sveučilište u Sevilli, Španjolska
Francisco-Javier Muñoz-García ; Sveučilište u Huelvi, Španjolska
Rubén Domínguez-Delgado ; Sveučilište u Sevilli, Španjolska


Puni tekst: engleski pdf 270 Kb

str. 69-89

preuzimanja: 50

citiraj


Sažetak

Cilj. Odabir filmova za digitalizaciju u arhivima ima veliki utjecaj na buduće oblikovanje digitaliziranih i virtualno dostupnih filmskih zbirki. S obzirom na odgovornost koju taj zadatak nosi, smatramo zanimljivim istražiti što različiti profili korisnika filmskog arhiva misle o selekciji i digitalizaciji filmova.

Pristup/metodologija/dizajn. U tu su svrhu obavljeni strukturirani intervjui s 31 ispitanikom koji pripadaju četirima skupinama korisnika: filmskim istraživačima, filmskim profesionalcima, novinarima/filmskim kritičarima i prošlogodišnjim studentima audiovizualne komunikacije Sveučilišta u Sevilli.

Rezultati. Najvažniji rezultati, koji se zapravo ne razlikuju od onoga što je već poznato u području arhivistike, uključuju, s jedne strane, jedinstven stav da je digitalizacija učinkovit način očuvanja audiovizualne memorije i poticanja javnog interesa za filmske zbirke i arhive i, s druge strane, da odabir filmova za digitalizaciju treba biti vođen prema rigoroznim i sustavnim kriterijima, čime se izbjegavaju štetni učinci nasumičnih metoda. Na kraju, ponuđene su neke buduće istraživačke teme.

Originalnost/vrijednost. Konzultirana literatura sagledava teme koje se odnose na odabir filmova i digitalizaciju isključivo kroz prizmu arhivistike, odnosno knjižničnih i informacijskih znanosti. Ograničena je na navedena specifična područja znanja i usmjerena na profesionalce i stručnjake iz toga područja. Iz toga razloga moglo bi biti zanimljivo istražiti i druga gledišta i perspektive koje nadilaze čisto tehnički, teorijski ili metodološki pristup očuvanju i brige o filmu.

Ključne riječi

odabir filma u arhivima; digitalizacija filma; filmoteka; filmski arhivi; filmsko arhiviranje

Hrčak ID:

309654

URI

https://hrcak.srce.hr/309654

Datum izdavanja:

9.11.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 179 *