Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Utjecaj fizioterapijskih postupaka na posturalnu kontrolu trupa kod osoba sa ozljedom leđne moždine

Zlatko Denac orcid id orcid.org/0009-0007-3588-2970


Puni tekst: hrvatski pdf 173 Kb

str. 319-326

preuzimanja: 111

citiraj


Sažetak

Uvod: Posturalna kontrola trupa neophodna je za normalnu funkciju gornjih ekstremiteta. Kod osoba sa potpunom ili nepotpunom ozljedom leđne moždine poseban se naglasak stavlja na poboljšanje statičke i dinamičke ravnoteže trupa u sjedećem položaju kako bi se postigla što bolja učinkovitost gornjih ekstremiteta prilikom obavljanja aktivnosti svakodnevnog života.
Cilj: Cilj ovog rada je istražiti koje su mogućnosti za poboljšanje posturalne kontrole i ravnoteže u sjedećem položaju kod osoba sa ozljedom leđne moždine i kako se to odražava na funkciju gornjih ekstremiteta.
Materijali i metode: Literatura je pretraživana u elektronskoj bazi podataka PubMed, a korištene su ključne riječi spinal cord injury, trunk stability, postural control i stimulation.
Rezultati: Nakon filtriranja dostupnih radova na temelju odabranih kriterija u detaljnu analizu je uzeto 10 radova koji tematikom odgovaraju ciljevima pretraživanja.
Zaključak: Za postizanje bolje posturalne kontrole trupa u sjedećem položaju, a samim time i funkcionalne učinkovitosti gornjih ekstremiteta provode se fizioterapijski postupci kojima se potiče neuroplastičnost središnjeg živčanog sustava. Terapija pokretom, zajedno sa određenim oblicima elektrostimulacije dovodi do aktivacije očuvanih živčanih struktura kao i zahvaćenih mišića ispod razine ozljede kako bi se njihovim jačanjem vratila snaga mišića i poboljšale funkcionalne sposobnosti.

Ključne riječi

ozljeda leđne moždine, posturalna kontrola, stabilnost trupa, elektrostimulacija, ravnoteža; spinal cord injury, postural control, trunk stability, electrostimulation, balance

Hrčak ID:

309799

URI

https://hrcak.srce.hr/309799

Datum izdavanja:

24.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 247 *