Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Učinak dekompresijske strojne neoperacijske terapije kod boli u donjem dijelu leđa

Siniša Bosak


Puni tekst: hrvatski pdf 177 Kb

str. 327-333

preuzimanja: 120

citiraj


Sažetak

Uvod: Bol u donjem dijelu leđa sve je učestaliji problem svakodnevnice radi modernog (sjedilačkog) načina život. Prevencija boli svedena je na minimum a socioekonomski aspekti upućuju da pomičemo granice. Dekompresijska strojna neoperacijska terapija omogućuje brži povratak svakodnevici, te smanjenju boli pojedinca.
Cilj: Istražiti učinak dekompresijske strojne neoperacijske terapije na bol u donjem dijelu leđa.
Materijali i metode: Pretraživane su baze podataka PubMed i PEDro. U bazama su korištene ključne riječi: trakcija kralježnice, dekompresijska terapija kralježnice, bol u donjem dijelu leđa, fizioterapija.
Rezultati: Rezultatima istraživanja i filtriranjem dostupnih radova svedeno je ukupno 5 istraživanja koja daju relevantne i detaljne podatke o ispitivanju učinka dekompresijske terapije kralježnice.
Zaključak: Primjena dekompresijske terapije kralježnice kao neinvazivne metode u liječenju boli u donjem djelu leđa dovodi do smanjenja simptoma boli i povećanja funkcioniranja pacijenta. Veća učinkovitost primjene neoperacijske dekompresije postiže se kada se koristi u kombinaciji s ostalim standardnim postupcima fizioterapije.

Ključne riječi

trakcija, dekompresijska terapija kralježnice, bol u donjem dijelu leđa, fizioterapija

Hrčak ID:

309801

URI

https://hrcak.srce.hr/309801

Datum izdavanja:

24.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 248 *