Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Povijest fizioterapije u Hrvatskoj - prva predsjednica Hrvatske udruge fizioterapeuta

Rosarija Habuš


Puni tekst: hrvatski pdf 549 Kb

str. 335-341

preuzimanja: 133

citiraj


Sažetak

Uvod: Organizirano djelovanje fizioterapeuta u Hrvatskoj započinje 25. studenog 1956. godine osnivanjem Društva fizio i radnih terapeute Hrvatske. Prva predsjednica bila je Marie-Luise Betlheim.
Cilj: Cilj rada je utvrditi povijesne činjenice koje profesionalno djelovanje Marie-Luise Betlheim povezuju s fizioterapijom u Hrvatskoj.
Materijali i metode: Istražena je povijesna građa iz arhiva i privatnih zbirki koja se može neosporno povezati s radom Marie-Luise Betlheim.
Rezultati: Prikupljena građa pokazuje profesionalni put Marie-Luise Betlheim koja 1928. godine osniva Školu za medicinsku gimnastiku i ritmiku u Zagrebu. Od 1946. do 1973. godine radi kao glavna fizioterapeutkinja Ortopedske klinike Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Usporedno radi i kao nastavnik – suradnik u Školi za fizikalnu medicinu i rendgen. Jedna je od osnivačica i prva predsjednica Društva fizio i radnih terapeute Hrvatske (predsjednica u razdoblju 1956. – 1964.).
Zaključak: Uloga Marie-Luise Betlheim u profesionalnom razvoju fizioterapije je velika i neosporna. Jedna je od ključnih osoba u povijesti fizioterapije u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Marie-Luise Betlheim, medicinska gimnastika, ritmika, povijest fizioterapije

Hrčak ID:

309802

URI

https://hrcak.srce.hr/309802

Datum izdavanja:

24.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 248 *