Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zadovoljstvo poslom fizioterapeuta zaposlenih u privatnim i državnim ustanovama

Izidor Cuković


Puni tekst: hrvatski pdf 147 Kb

str. 343-347

preuzimanja: 75

citiraj


Sažetak

Uvod: Iako se pojam zadovoljstva poslom često upotrebljava, još nema jasne i široko prihvaćene definicije. Interes za ovaj aspekt prvenstveno potječe od strane poslodavca proizvodnog sektora, čiji je interes i namjera stvaranje radnih uvjeta i okruženja koje će unaprijediti radnu produktivnost. Zadovoljstvo poslom kod fizioterapeuta je vrlo važan parametar koji utječe kako na produktivnost tako i na kvalitetu obavljenog posla.
Cilj: Istražiti zadovoljstvo poslom fizioterapeuta zaposlenih u državnim i privatnim institucijama te ustanoviti stupanj zadovoljstva poslom pojedinim aspektima posla.
Materijali i metode: Uzorku je činilo 50 fizioterapeuta, raspoređenih u dvije skupine po 25 fizioterapeuta koji rade u privatnim, odnosno državnim institucijama. Za ispitivanje zadovoljstva poslom fizioterapueta korišten je upitnik Minnesota Satisfaction Questionnaire.
Rezultati: Dobiveni rezultati upućuju da su ispitanici u prosjeku zadovoljni do vrlo zadovoljni svojim poslom (M=3,71). Rezultati upućuju da nema statistički značajne razlike u zadovoljstvu poslom s obzirom na spol (p>0,05), u zadovoljstvu poslom s obzirom na stručnu spremu (p>0,05) i s obzirom na rad u državnim ili privatnim institucijama (p>0,05). Postoji statistički značajna razlika u zadovoljstvu poslom s obzirom na rad u smjenama (p<0,05).
Zaključak: Zadovoljstvo poslom zdravstvenih radnika ima veliki utjecaj na kvalitetu, efikasnost obavljenog posla, a samim time i na veličinu troškova koji se izdvajaju za zdravstvo.

Ključne riječi

fizioterapeuti, zadovoljstvo poslom, privatne ustanove, državne ustanove

Hrčak ID:

309803

URI

https://hrcak.srce.hr/309803

Datum izdavanja:

24.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 197 *