Skip to the main content

Original scientific paper

Učinak električne stimulacije na m.quadriceps nakon ugradnje TEP-a koljena

Martina Đorđijevski


Full text: croatian pdf 157 Kb

page 349-355

downloads: 118

cite


Abstract

Uvod: Ugradnja totalne endoproteze koljena je danas sve češće provođeni operativni zahvat koji ima za cilj otklanjanje boli i poboljšanje funkcije kod osoba sa osteoartritisom te drugih stanja koja zahtijevaju promjenu zgloba (reumatoidni artritis). Iako je slabost mišića uobičajeni nalaz u postoperativnom procesu, zbog dugotrajnosti oporavka mišića najveća pozornost se uz stražnju ložu mišića natkoljenice usmjerava na m. quadriceps, zbog njegove odgovornosti za provođenje normalnih funkcijskih aktivnosti poput hodanja i penjanja po stepenicama.
Cilj: Ispitati snagu m. quadricepsa, opseg natkoljenice te pokretljivost koljenog zgloba pacijenata sa ugrađenom totalnom endoprotezom koljena koji su provodili klasične statičke i dinamičke vježbe za m. quadriceps i pacijenata koja je uz klasične vježbe provodili i električnu stimulaciju za m. quadriceps.
Materijali i metode: Korišten je prigodni uzorak (N=60). Za procjenu snage mišića korišten je manualni mišićni test te je praćen opseg m.quadricepsa mjeren na dvije razine. Pokretljivost koljena mjerena je kutomjerom te je mjeren pokret fleksije i ekstenzije potkoljenice.
Rezultati: Analizom prvog i drugog mjerenja u eksperimentalnoj skupini prikazana je statistički značajna razlika u mjerenjima ekstenzije, fleksije i manualnog mišićnog testa dok u mjerenjima opsega natkoljenice na razini od 15 i 10 centimetara nema statistički značajne razlike. Analizom prvog i drugog mjerenja u kontrolnoj grupi prikazan je statistički značajan porast vrijednosti u pokretima fleksije i ekstenzije koljena te u manualnom mišićnom testu, dok u mjerenjima opsega na 15 i 10 centimetara nema statistički značajne razlike. Usporedbom dobivenih završnih rezultata između obje grupe statistički značajna razlika nije dobivena ni u jednom testiranom području.
Zaključak: Nakon provedene terapije vidljiv je pozitivan pomak u svim testiranim područjima u odnosu na prva mjerenja kod obje skupine ispitanika.

Keywords

totalna endoproteza koljena, električna stimulacija, m.quadriceps

Hrčak ID:

309804

URI

https://hrcak.srce.hr/309804

Publication date:

24.5.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 227 *