Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učestalost pojave boli u vratu kod učenika srednje glazbene škole

Ela Boj


Puni tekst: hrvatski pdf 195 Kb

str. 357-362

preuzimanja: 80

citiraj


Sažetak

Uvod: Sve je veći broj mladih koji se žale na bol u vratu, a mišićno-koštana bol identificirana je kao najzastupljeniji zdravstveni problem kod glazbenika. S obzirom da je srednja škola mjesto gdje se mladi glazbenici pripremaju za svoj profesionalan rad, korisno je ispitati koliko je česta pojavnost boli u vratu kod glazbenika adolescenata.
Cilj: Utvrditi učestalost pojave boli u vratu kod učenika srednje glazbene škole i ispitati razlike unutar skupine učenika srednje glazbene škole s obzirom na instrument koji sviraju. Osim toga, cilj je istražiti postoje li razlike u prevalenciji i intenzitetu boli u vratu kod učenika srednje glazbene škole s obzirom na spol i na vrijeme koje učenici provode svirajući svoj instrument.
Metode i materijali: U ispitivanju je sudjelovalo 50 učenika srednje škole. Eksperimentalnu skupinu čine učenici srednje glazbene škole (N=23), a kontrolnu skupinu učenici gimnazije (N=27). Instrumentom se smatra i glas kod solo pjevača. Korištena je anketa o problematici boli u vratu.
Rezultati: Rezultati istraživanja govore da su prevalencija i intenzitet boli veći kod glazbenika nego kod ostalih adolescenata. Intenzitet boli je veći kod adolescentica glazbenica nego kod adolescenata glazbenika, te se povećava s vremenom sviranja. Najjaču bol u vratu osjećaju klaviristi, a iza njih su gitaristi, violinisti pa solo pjevači.
Zaključak: S obzirom na prisutnost boli u vratu kod glazbenika adolescenata, potrebno je provesti daljnja istraživanja, no sa većim ispitanim uzorkom kako bi rezultati bili relevantniji.

Ključne riječi

bol u vratu, adolescenti, glazbenici, prevalencija, intenzitet

Hrčak ID:

309805

URI

https://hrcak.srce.hr/309805

Datum izdavanja:

24.5.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 192 *