Skoči na glavni sadržaj

Vijest

Škola primarnih imunodeficijencija ESID PIDCD School održana u Splitu od 14. do 16. rujna 2023.

Boris Karanović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.473 Kb

str. 334-334

preuzimanja: 75

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Ključne riječi

Hrčak ID:

310010

URI

https://hrcak.srce.hr/310010

Datum izdavanja:

15.11.2023.

Posjeta: 153 *



Škola primarnih imunodeficijencija ESID PIDCD School održana u Splitu od 14. do 16. rujna 2023.

U organizaciji europske udruge urođenih poremećaja imunosti ESID (engl. European Society for Immunodeficiencies) održana je škola primarnih imunodeficijencija ESID PID Care in Development School u Splitu, od 14 do 16. rujna 2023.

ESID je organizacija koja okuplja liječnike i znanstvenike primarno iz Europe, no također iz cijelog svijeta. Osnovana je 1983. s ciljem podizanja svijesti, poboljšanja dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti te razumijevanja urođenih poremećaja imunosti (odnosno primarnih imunodeficijencija, PID). Navedeno ostvaruje edukacijskim programima i promicanjem najboljih modaliteta liječenja oboljelih od ovih rijetkih bolesti putem stipendiranja liječnika i znanstvenika te organiziranjem skupova i škola. Uz već tradicionalne ESID-ove ljetne škole te dijagnostičke škole, prošle godine je utemeljena tzv. škola za imunologe iz zemalja u razvoju pod nazivom ESID PID Care in Development School. Grad Zagreb imao je čast biti domaćin prve škole, a ovogodišnja druga škola odvijala se u Splitu.

Polaznici ovogodišnje škole bili su mladi liječnici iz cijelog svijeta koji se bave problematikom urođenih poremećaja imunosti, bilo da je riječ o kliničkim imunolozima koji se bave adultnom populacijom, pedijatrijskim kliničkim imunolozima ili laboratorijskim imunolozima. Na skupu se okupilo 25 polaznika iz 14 zemalja, pri čemu je četvero polaznika bilo iz Hrvatske, a preostali iz Grčke, Turske, Italije, Španjolske, Indije, Kosova, Kenije, Malezije, Belgije, Venezuele, Egipta, Nepala i Malte.

Cilj škole je približiti stručnjake iz zemalja u razvoju ograničenih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti stručnjacima iz razvijenih zemalja te stvoriti mrežu imunologa koji se bave ovim rijetkim bolestima.

Skup je otvorio glavni organizator Boris Karanović, dr. med., specijalist kliničke imunologije iz Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, aktualni voditelj ESID-ove radne skupine za zemlje u razvoju (engl. ESID PID Care in Development Working Party).

Sedmero predavača bili su eminetni europski i domaći stručnjaci, prof. dr. sc. Despina Moshous, dr. med., iz Pariza, prof. dr. sc. Peter Olbrich, dr. med., iz Seville, doc. dr. sc. João Farela Neves, dr. med., iz Lisabona, dr. sc. Clara Franco Jarava iz Barcelone, dr. sc. Antonio Marzollo, dr. med., iz Padove, prof. dr. sc. Branimir Anić, dr. med., pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb i voditelj Referentnog centra MZ za primarne imunodeficijencije odraslih te prim. Marko Barešić, dr. med., iz Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb.

Skup je trajao tri dana, a bio je koncipiran tako da su predavači održali uvodno teorijsko predavanje iz različitih grupa urođenih poremećaja imunosti, a zatim je svaki polaznik prikazao slučaj pacijenta uz diskusiju.

Raspravljalo se o primarnim poremećajima protutijela, disregulacijskim poremećajima imunosti, poremećajima fagocita, kombiniranim imunodeficijencijama, autoinflamatornim sindromima te dijagnostici primarnih imunodeficijencija, tumačenju genetskih nalaza te liječenju navedenih poremećaja ukorak sa svjetskim trendovima, kao što je transplantacija hematopoetskih matičnih stanica i genska terapija.

Sljedeća, treća škola ESID PIDCD School planira se u rujnu sljedeće godine, a mjesto održavanja skupa bit će naknadno objavljeno.

Boris Karanović


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.