Skoči na glavni sadržaj

Vijest

Osvrt na 9. NIP

Orjena Žaja


Puni tekst: hrvatski pdf 1.428 Kb

str. 335-335

preuzimanja: 74

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Ključne riječi

Hrčak ID:

310011

URI

https://hrcak.srce.hr/310011

Datum izdavanja:

15.11.2023.

Posjeta: 133 *



Osvrt na 9. NIP

U Vodicama je od 3. do 5. ožujka 2023. održan Poslijediplomski tečaj 1. kategorije trajne izobrazbe liječnika i ljekarnika s međunarodnim sudjelovanjem: 9. NIP 2023. Novi izazovi u pedijatriji – Dijete i sport, organizator Hrvatsko pedijatrijsko društvo HLZ-a, pod vodstvom doc. prim. dr. sc. Irene Bralić.

Osobita atmosfera ovog skupa devetu je godinu zaredom privukla u velikom broju pedijatre i brojne druge stručnjake koji se u svakodnevnom radu susreću s djecom i adolescentima.

Voditeljica Tečaja, doc. prim. dr. sc. Irena Bralić, svojom karizmom i pozitivnom energijom daje osobit pečat okupljanju koje iz godine u godinu širi krug vjernih sudionika. Izvrsna je to prilika za učenje i druženje.

Radi se o skupu koji živi kroz multidisciplinarni duh s posebnim senzibilitetom za mlade kolege koji svake godine dolaze u rastućem broju i imaju sve više aktivnih uloga u organizaciji i izvedbi samog skupa. Rijetka je to prilika za kolege na samom početku karijere nastupati pred auditorijem u kojem sjede njihovi učitelji i doajeni. Pred samu pandemiju Tečaj je pored uobičajene strukture obogaćen i novim dijelom koji je posvećen specijalizantima, a od ove godine i mladim specijalistima pedijatrije, na kojem se nagrađuju najbolji prikazani radovi.

Ovogodišnji skup bio je posvećen temi djece u sportu i tjelesnoj aktivnosti. Već tradicionalno, avangardan odabir teme pružio je priliku čitavoj paleti stručnjaka iznijeti svoje stavove i najnovije znanstvene spoznaje o vrlo važnim pitanjima dječjeg zdravlja iz različitih perspektiva. Upravo o ovoj temi, uključenosti djece u tjelesnu aktivnost, progovara sve više dionika suvremenog društva naglašavajući važnu ulogu u globalno najvećem problemu današnjice, galopirajućem porastu incidencije pretilosti u djece. Ovo je još jedan korak u podizanju senzibilteta akademske i stručne zajednice u svrhu osnaživanja preventivnih modela.

Vrijednost skupa ogleda se i u činjenici kako je od samog početka posvećena posebna pozornost pisanoj riječi. Kroz recenzirane priručnike svake se godine obogajuće Biblioteka Priručnika trajnog medicinskog usavršavanja Medicinske naklade i time šire izvori nastavnih materijala koje korisite specijalizanti u fazi učenja pedijatrijske medicine. No, ovi priručnici su od interesa kolegama na svim stupnjevima edukacije, od liječnika na specijalizaciji do sveučilisnih profesora. Autori u svojim tekstovima progovaraju o aktualnim i važnim temama na razumljiv način, zadržavajući visok akademski nivo. Uvodeći kroz repeticiju osnovnih pojmova na koje se tekst odnosi, nude uvid u najnovije spoznaje i nude praktične upute za svakodnevnu praksu svim stručnjacima koji skrbe o zdravlju djece i adolescenata. Ove godine skup je popraćen dvjema recenziranim publikacijama. Pored tradicionalnog Priručnika koji sadrži cjelovite tekstove održanih predavanja, ove godine je publiciran i recenzirani priručnik radova specijalizanata pedijatrije i mladih specijalista, simboličkog naziva Quo vadis hrvatska pedijatrija.

Konačno, vjerojatno će edukacija ovog tipa doprinijeti atraktivnosti pedijatrije u vrijeme kada jedna od temeljnih grana medicine postaje deficitarna do razine ugroze opstanka pojedinih segmenata zdravstvene skrbi najosjetljivijeg dijela naše populacije.

Veselimo se jubilarnom 10. NIP-u i s nestrpljenjem iščekujemo objavu teme idućeg skupa.

Izv. prof. prim. dr. sc. Orjena Žaja, dr. med.

Orjena Žaja


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.