Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.55.4.7

Mikrobiološka kakvoća livanjskog sira

Emina Muftić orcid id orcid.org/0000-0003-4621-8104 ; University of Sarajevo – Faculty of Pharmacy, Bosnia and Herzegovina
Anela Mušanović ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty
Neira Fazlović ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty
Kenan Čaklovica ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty
Muhamed Smajlović ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty
Amina Magoda ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty
Nedžad Gradaščević ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty
Ahmed Smajlović ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty
Enida Članjak-Kudra ; University of Sarajevo – Veterinary Faculty


Puni tekst: engleski pdf 852 Kb

str. 387-395

preuzimanja: 81

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog istraživanja bio ocijeniti mikrobio- lošku kakvoću livanjskog sira i mlijeka kao sirovi- ne za njegovu proizvodnju. Osim toga željeli smo istražiti potencijalne razlike u prisutnosti i količini mikroorganizama između mlijeka i sira u svrhu
razumijevanja tehnološkog postupka na mikrobi- ološku kakvoću konačnog proizvoda. Ukupno 15 uzoraka sirovog mlijeka i 15 uzoraka livanjskog sira analizirano je na prisutnost Salmonella spp. i Listeria monocytogenes. Detekcija i kvantifikacija izvedene su za sljedeće mikroorganizme: koagulaza-pozi- tivni stafilokoki, aerobne mezofilne bakterije (za uzorke mlijeka), E. coli, Enterobacteriaceae, sulfit-re- ducirajuće klostridije (za uzorke sira), kvasci i plije- sni. Salmonella spp. nije ustanovljena niti u jednom uzorku. Mikrobiološka analiza mlijeka otkrila je ra- zličite razine aerobnih mezofilnih bakterija, E. coli, Enterobacteriaceae, kvasaca, plijesni i L. monocytoge- nes, dok su koagulaza-pozitivni stafilokoki bili pri- sutni samo u dva uzorka. U 15 uzoraka Livanjskog sira, svi testirani mikroorganizmi bili su ispod de- tektabilnih razina, izuzev E. coli (pronađena u dva
uzorka) i Enterobacteriaceae (pronađeni u tri uzor- ka). Statistički testovi ukazuju na značajne razlike u prisutnosti i količini mikroorganizama između mlijeka i sira osim za koagulaza-pozitivne stafilo- koke. S obzirom na važnost mikrobiološke kakvoće sira za sigurnost hrane i zdravlje potrošača, ovo istraživanje pruža vrijedne uvide u proizvodnju i kontrolu kakvoće ovog tradicionalnog bosansko- hercegovačkog sira.

Ključne riječi

patogeni prenosivi hranom; javno zdravstvo; livanjski sir; mljekarska industrija; prerada mlijeka

Hrčak ID:

310065

URI

https://hrcak.srce.hr/310065

Datum izdavanja:

2.11.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 222 *