Stručni rad
Hrvatski časopis za javno zdravstvo Korisnik Korisničko ime Lozinka Zapamti me Veličina znakova Make font size smaller Make font size default Make font size larger Jezik / Language ##plugins.block.languageToggle.selectLabel## Sadržaj časopisa Pretraživanje ##plugins.block.navigation.searchScope## Pregled Po broju časopisa Po autoru Po naslovu Informacije Za čitatelje Za autore Za knjižničare Pomoć Naslovna O časopisu Prijava Registracija Pretraživanje Trenutni broj Arhiva Naslovna > Vol 6, Broj 21, 7. siječnja 2010. > Premužić Povećan unos kuhinjske soli utječe na pojavu karcinoma probavnog sustava
Vedran Premužić
; Klinički bolnički centar, Zagreb
*
Željko Reiner
; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Bojan Jelaković
; Klinički bolnički centar, Zagreb
* Dopisni autor.
Sažetak
Danas u modernoj medicini i znanosti govorimo o mnogim epidemijama, no nekako što zbog neprepoznavanja medija, a što zbog nas samih, zdravstvenih djelatnika, epidemija kardiovaskularne bolesti (KVB), koja je svakom idućom godinom sve opširnija i posljedično tome teže ju je spriječiti, ostaje slabo prevenirana. Jedan od čimbenika koji djeluju na povećanje epidemije KVB je nepravilna, nezdrava i preobilna prehrana. Poznata je činjenica kako je prehrana vrlo bitan faktor zdravlja, te uz štetnost povećanog unosa masti, šećera i kalorija općenito, vrlo je bitna i štetnost povećanog unosa kuhinjske soli u organizam. Odavno prepoznati javno-zdravstveni problem u svijetu je prekomjeran unos kuhinjske soli te je to navelo znanstvenike na pojačano istraživanje nepoželjnih učinaka soli na ljudski organizam. Shvatilo se koliko je važno smanjiti unos soli u organizam te koliko je važno djelovati preventivno, a ne liječiti posljedice dugogodišnjeg prekomjernog unosa.
Ključne riječi
Hrčak ID:
310367
URI
Datum izdavanja:
7.1.2010.
Posjeta: 330 *