Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Hrvatski časopis za javno zdravstvo Korisnik Korisničko ime Lozinka Zapamti me Veličina znakova Make font size smaller Make font size default Make font size larger Jezik / Language ##plugins.block.languageToggle.selectLabel## Sadržaj časopisa Pretraživanje ##plugins.block.navigation.searchScope## Pregled Po broju časopisa Po autoru Po naslovu Informacije Za čitatelje Za autore Za knjižničare Pomoć Naslovna O časopisu Prijava Registracija Pretraživanje Trenutni broj Arhiva Naslovna > Vol 6, Broj 21, 7. siječnja 2010. > Premužić Povećan unos kuhinjske soli utječe na pojavu karcinoma probavnog sustava

Vedran Premužić ; Klinički bolnički centar, Zagreb *
Željko Reiner ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Bojan Jelaković ; Klinički bolnički centar, Zagreb

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 94 Kb

preuzimanja: 122

citiraj


Sažetak

Danas u modernoj medicini i znanosti govorimo o mnogim epidemijama, no nekako što zbog neprepoznavanja medija, a što zbog nas samih, zdravstvenih djelatnika, epidemija kardiovaskularne bolesti (KVB), koja je svakom idućom godinom sve opširnija i posljedično tome teže ju je spriječiti, ostaje slabo prevenirana. Jedan od čimbenika koji djeluju na povećanje epidemije KVB je nepravilna, nezdrava i preobilna prehrana. Poznata je činjenica kako je prehrana vrlo bitan faktor zdravlja, te uz štetnost povećanog unosa masti, šećera i kalorija općenito, vrlo je bitna i štetnost povećanog unosa kuhinjske soli u organizam. Odavno prepoznati javno-zdravstveni problem u svijetu je prekomjeran unos kuhinjske soli te je to navelo znanstvenike na pojačano istraživanje nepoželjnih učinaka soli na ljudski organizam. Shvatilo se koliko je važno smanjiti unos soli u organizam te koliko je važno djelovati preventivno, a ne liječiti posljedice dugogodišnjeg prekomjernog unosa.

Ključne riječi

kuhinjska sol, karcinom želuca, probavni sustav, prehrambene navike, karcinom jednjaka, epidemiologija, arterijska hipertenzija, Helicobacter pylori

Hrčak ID:

310367

URI

https://hrcak.srce.hr/310367

Datum izdavanja:

7.1.2010.

Posjeta: 330 *