Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi (HBSC)

Iva Pejnović Franelić
Marina Kuzman
Ivana Pavić Šimetin
Martina Pejak
Irena Rojnić Palavra


Puni tekst: hrvatski pdf 114 Kb

verzije

preuzimanja: 48

citiraj


Sažetak

Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi (HBSC) je međunarodno istraživanje koje od 1983. godine podupire Svjetska zdravstvena organizacija – Regionalni ured za Europu. Istraživanje se provodi u 40 zemalja Europe i Sjeverne Amerike, a uključuje multidisciplinarne istraživačke timove. Koordinacijski centar je Sveučilište u Edinburgu u Velikoj Britaniji. Istraživanje je započelo još 1982. godine u tri zemlje – Finskoj, Norveškoj i Engleskoj. Prva međunarodna studija provedena je u školskoj godini 1983/84. i od tada se provodi svake četiri godine, primjenjujući zajednički istraživački protokol.
Svrha je istraživanja pružiti uvid u zdravlje djece i adolescenata te što bolje razumjeti ponašanje u vezi sa zdravljem i stilovima života u određenom društvenom kontekstu i okruženju. Odrastati na početku 21. stoljeća proces je koji nije potpuno bez izazova. Međunarodni izvještaji pokazuju da dok s jedne strane možemo biti zadovoljni zdravljem mnogih mladih ljudi, s druge strane postoje oni koji se suočavaju sa stvarnim i zabrinjavajućim problemima vezanim uz prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost, predodžbu o vlastitom tijelu, zadovoljstvo životom, zlouporabu sredstava ovisnosti i nasiljem među vršnjacima.
Cilj HBSC projekta nije samo praćenje i istraživanje, već i obavještavanje javnosti i svih profesionalaca koji se bave mladima, kao i utjecaj na politiku kako bi podržala i omogućila programe i aktivnosti zdravstvenog odgoja i promicanja zdravlja usmjerene upravo na potrebe proizašle iz nalaza istraživanja.
Ciljevi istraživanja su:
• pratiti u određenim vremenskim razmacima zdravlje i ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi,
• istražiti utjecaje koje na načine življenja i ponašanja mladih imaju škola, obitelj i drugi društveni čimbenici,
• utjecati na razvoj programa i politike s ciljem promicanja zdravlja djece i mladih,
• poticati interdisciplinarna znanstvena istraživanja o zdravlju mladih i ponašanju u vezi sa zdravljem, kroz međunarodnu mrežu znanstvenika zainteresiranih za to područje.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310457

URI

https://hrcak.srce.hr/310457

Datum izdavanja:

7.4.2010.

Posjeta: 106 *