Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Dojenje: važnost u rastu, razvoju i zdravlju djece

Marija Čatipović


Puni tekst: hrvatski pdf 108 Kb

verzije

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

Majčino mlijeko je najprirodniji način prehrane djeteta. Idealno zadovoljava djetetove potrebe rasta i razvoja. Sadrži antitijela koja štite imunološki nedovoljno razvijen organizam djeteta od virusa i bakterija. Zato prvo mlijeko ili kolostrum nazivamo i prvim cjepivom.

Dojena djeca koja su prvih šest mjeseci hranjena isključivo majčinim mlijekom manje obolijevaju od upalnih bolesti probavnog, mokraćnog i dišnog sustava, te upale srednjeg uha. Djeca koja su dojena imaju bolji odgovor organizma na cjepiva protiv tetanusa, hripavca, dječje paralize i na cjepivo koje šiti od meningitisa izazvanog bakterijom Haemophilus influenze.

Dojenje smanjuje rizik obolijevanja od alergijskih bolesti, posebno astme i ekcema. Dojena djeca rastu baš onako kako treba i manje su sklona prekomjernoj tjelesnoj težini u odrasloj dobi. Dojenje programira tjelesne sustave koji pomažu regulaciju krvnog tlaka i smanjuje broj srčanih oboljenja u kasnijoj životnoj dobi. Manji je rizik od šećerne bolesti ovisne o inzulinu i od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Kod dojene djece razvoj čeljusti i zuba je pravilniji.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310459

URI

https://hrcak.srce.hr/310459

Datum izdavanja:

7.4.2010.

Posjeta: 145 *