Stručni rad
Uloga i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u u prevenciji osteoporoze
Slavko Kirin
Sažetak
Osteoporoza je postala jedan od vrlo ozbiljnih javnozdravstvenih problema visoko razvijenih zemalja suvremenog svijeta. Prema aktualnim podatcima danas u svijetu 8-10% populacije boluje od osteoporoze. Od nje boluju i muškarci i žene, no žene su u postmenopauzi izložene većem riziku. Poslije menopauze oko 30 % žena oboli od ove opake bolesti. Računa se da rizik prijeloma kostiju postoji čak kod 40 % žena starije od 50 godina. Najčešći su prijelomi bedrene kosti(19 %), palčane kosti(16 %) i kralježnice(15 %). Raširenost i ugroženost ovom bolešću uvjetovana je i demografskom strukturom razvijenih zemalja, koju karakterizira sve viši udjel starijeg stanovništva. Takav trend i rizici ne mimoilaze ni našu zemlju, tim više što žene starije od 50 godina kod nas čine oko 15 % stanovništva. Ova bolest dovodi do smanjenja koštane mase, odnosno do promjene ravnoteže razgradnje i stvaranja nove kosti. Rezultat je poremećaj mikroarhitekture kostiju, što uzrokuje povećani rizik njihovog prijeloma, posebice kod starije ženske populacije u menopauzi. Epidemiološki, patofiziološki i klinički razlikuju se dva tipa osteoporoze: tip I i tip II. Tip osteoporoze I manifestira se kod žena u menopauzi između 60. i 75. godine života, a glavni je njezin uzrok smanjenje lučenja estrogena, što dovodi do nepovratnog gubitka koštane mase i čvrstoće kostiju. Osteoporoza tipa II, tzv. senilna osteoporoza, javlja se kod muškaraca i žena starijih od 75 godina i karakterizira je prijelom vrata bedrene kosti, što dolazi kao posljedica sekundarnog paratireodizma, odnosno nedostatnog unosa kalcija i razine D vitamina u krvi. Posljedica ovog tipa osteoporoze je visoki mortalitet, jer u 25% slučajeva završava smrću unutar godine dana. Sigurni uzroci osteoporoze nisu poznati. Utvrđeno je da je osteoporoze vezana uz prirodni proces starenja, praćen smanjenom razinom estrogena u žena i testosterona u muškaraca, odnosno uz nedovoljan unos kalcija, fosfora i vitamina D. Isto tako je utvrđeno da koštana masa stvorena u doba adolescencije određuje razinu rizika pojave osteoporoze u starosti. Najviša gustoća koštane mase postiže se oko tridesete godine života, što iziskuje prehranu bogatu bioraspoloživim izvorima kalcija.
Ključne riječi
Hrčak ID:
310460
URI
Datum izdavanja:
7.4.2010.
Posjeta: 330 *