Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Čakovec „ Grad prijatelj djece “

Marija Hegeduš-Jungvirth


Puni tekst: hrvatski pdf 1.305 Kb

preuzimanja: 47

citiraj


Sažetak

Početak aktivnosti vezanih uz akciju „Gradovi i općine prijatelje djece“ u svijetu vezan je uz 1996. godinu, kada su se u Istanbulu postavili temelji tih aktivnosti.
Godine 2000. u Europi je uspostavljena mreža „Gradova prijatelja djece“s ciljem da se djeca sa svojim aktivnostima integriraju u suvremeno društvo, ostvarujući i podsjećajući odrasle na svoja prava iz Konvencije UN. Polazeći od Konvencije, odrasli moraju činiti najviše što mogu kako bi se svako dijete optimalno razvijalo i uspješno pripremalo za život i svoje korisno djelovanje.
Zemlje u kojima je najprije promovirana gore navedena akcija su Švicarska, Francuska i Belgija.
Službeni početak akcije „Gradovi i općine prijatelje djece“ u Hrvatskoj bio je 20.11. 1999. godine, povodom desete godišnjice Konvencije UN-a o pravima djeteta, u Europskom domu u Zagrebu.
Aktivnosti vezane uz akciju „Gradovi prijatelje djece“ podupire UNICEF, a u Hrvatskoj i Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a od 2005.-2008. god. i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
Da bi neki grad/općina dobio počasni naziv „grad/općina – prijatelj djece“ treba ispuniti kriterije u deset programskih područja, a to su sljedeća: izraditi godišnji plan i program za ostvarivanje ove Akcije, odvojiti namjenska sredstva za razvoj, zaštitu i odgoj djece, dati podršku udrugama koje imaju programe za djecu, i uključivati djecu u donošenje odluka koja se odnose na njih. Ostala programska područja su: dijete u sigurnom i zdravom gradu, zdravlje djece, odgoj i obrazovanje, socijalna skrb za djecu, kultura i šport ,slobodno vrijeme i rekreacija djece, podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.
Cijelu Akciju u RH vodi Središnji koordinacijski odbor u Zagrebu.
U gradu Čakovcu je u studenom 2001. godine poglavarstvo Grada donijelo odluku o uključivanju u akciju "Gradovi i općine prijatelji djece". U veljači 2002. godine osniva se Koordinacijski odbor Akcije. Članovi KO su javne osobe s područja odgoja, obrazovanja, zdravstva, kulture, športa i politike, a to su : Biserka Mihajlova (prva predsjednica), Narcisa Slugan, Sonja Kuhanec, Jelena Klinčević, Zdenka Novak, Mira Kermek, Antun Jelenić, Ljubica Železnjak (predsjednica Društva naša djeca Čakovec), Romano Bogdan, Marija Hegeduš-Jungvirth (sadašnja predsjednica). Sve aktivnosti podupire gradonačelnik Branko Šalamon i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada. U radu Koordinacijskog odbora sudjeluju predškolske ustanove, škole, Centar za kulturu Čakovec, Knjižnica i čitaonica Nikola Zrinski, Društvo naša djeca Čakovec, Zajednica športskih udruga, Gradska zajednica kulture, zdravstvene institucije, Centar za socijalnu skrb, policija i drugi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310516

URI

https://hrcak.srce.hr/310516

Datum izdavanja:

7.7.2010.

Posjeta: 122 *