Skip to the main content

Preliminary communication

Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja

Aleksandra Cvitković orcid id orcid.org/0009-0002-7707-6225 ; Knjižnice grada Zagreba
Arijana Herceg Mićanović orcid id orcid.org/0009-0005-1127-0019 ; Knjižnice grada Zagreba
Ivana Freškura orcid id orcid.org/0009-0008-6329-9763 ; Knjižnice grada Zagreba


Full text: croatian pdf 290 Kb

page 177-199

downloads: 83

cite


Abstract

Cilj. Cilj je rada upoznati stručnu javnost s projektom Komisije za čitanje Hrvatskoga knjižničarskog društva „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja“: kada je i kako nastao, koja je (bila) temeljna motivacija za njegovo pokretanje, na koje se strateške dokumente poziva te koje vrijednosti promiče. Razvijena kultura čitanja nije i ne smije biti povlastica stanovnika velikih gradova i sredina. Knjižnice u malim mjestima prepoznate su kao važni nositelji kulturnog života lokalne zajednice, nezamjenjive u provedbi Nacionalne strategije poticanja čitanja. Radom se nastoji ukazati na važnost knjižnica u promicanju prava na čitanje kao kulturnog prava te ukazati na knjižnice i knjižnične projekte kao generatore kulturnoga kapitala i velik potencijal za društveni, gospodarski i turistički razvoj malih sredina poticanjem i promicanjem kulture čitanja. U radu se pokazuju najvažniji statistički podaci i rezultati evaluacije provedene nakon okruglog stola kao središnje aktivnosti projekta u 2022. godini.
Pristup/metodologija/dizajn. U prvom se dijelu rada opisuju ishodišta projekta: kulturološki, strateški i strukovni kontekst. Drugi dio opisuje središnju aktivnost projekta – Okrugli stol, održan 10. lipnja 2022. godine u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, kao mjesto susreta knjižničara iz narodnih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih knjižnica iz cijele Hrvatske, na kojemu su prikazani primjeri dobre prakse u odnosu na primjenjivost teorijskih postavki i ostvarivost zadanih strateških ciljeva. U trećem se dijelu prezentiraju i analiziraju odgovori dobiveni u procesu evaluacije provedene nakon Okrugloga stola, a kojima se željelo ispitati zadovoljstvo sudionika temom, sadržajem, ozračjem i organizacijom skupa u svrhu planiranja i optimiziranja budućih aktivnosti projekta.
Rezultati. Rad, s uporištem u odabranim strateškim dokumentima Vlade Republike Hrvatske, UN-a, Vijeća Europe, UNESCO-a te IFLA-e obrazlaže ostvarivanje potencijala knjižnica u malim mjestima u kontekstu ostvarivanja prava na čitanje kao kulturnog prava. Ukazuje na važnost kulturne raznolikosti te specifi čne mogućnosti i oblike razvoja pojedinih mjesta i regija kroz suradničke programe poticanja čitanja i svih vrsta pismenosti. Donosi rezultate ispitivanja zadovoljstva sudionika provedenim (okruglim stolom). Društveni značaj. Razvijena kultura čitanja podrazumijeva visoku razinu (čitalačke) pismenosti, a visoka razina pismenosti nužan je preduvjet svakog napretka – ekonomskog, socijalnog, kulturnog i osobnog. Stupanj razvijenosti nekoga društva u izravnoj je vezi s razvijenošću kulture čitanja upravo zbog njezinih dugoročnih i dalekosežnih implikacija na sve segmente društva.
Originalnost/vrijednost. Rad razmatra promicanje knjige i čitanja u širem kontekstu koji bi možda mogao potaknuti knjižničare i osnivače knjižnica na promišljanje aktivnosti poticanja čitanja s novog motrišta te na ulaganje dodatnih intelektualnih i materijalnih resursa u inovativne kulturne programe u malim sredinama, ostvarene u suradnji s lokalnom zajednicom, što bi u konačnici moglo doprinijeti njihovu kulturnom, društvenom i ekonomskom razvitku i, ako se dosljedno provede, do promjene paradigme na nacionalnoj razini.

Keywords

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga; Komisija za čitanje Hrvatskoga knjiž ničarskog društva; kultura čitanja; kulturna prava; Nacionalna strategija poticanja čitanja

Hrčak ID:

310702

URI

https://hrcak.srce.hr/310702

Publication date:

16.5.2023.

Visits: 205 *