Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Modeli opisa fi lmske građe u arhivima i knjižnicama: Usklađivanje u Pravilniku za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima

Ana Vukadin
Lucija Zore orcid id orcid.org/0009-0005-2164-845X ; Hrvatski državni arhiv


Puni tekst: hrvatski pdf 406 Kb

str. 111-130

preuzimanja: 57

citiraj


Sažetak

Cilj: Rad analizira i uspoređuje arhivističke i bibliografske modele za opis jedinice filmske građe te prikazuje rješenja proizašla iz njihova usklađivanja u Pravilniku za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (Pravilnik KAM).
Pristup: Primijenjeno je usklađivanje kao metoda modeliranja podataka kojom se dva ili više modela podataka povezuju tako da je omogućena njihova interoperabilnost. Analizirana su neka od glavnih svojstava fi lmske građe i utvrđeni zahtjevi za odgovarajući
opis tih svojstava u kontekstu temeljnih zadaća arhiva i knjižnica. Zatim su analizirani modeli opisa sadržani u relevantnim arhivističkim i bibliografskim normama (EN 15907, FIAF-ov priručnik za katalogizaciju pokretnih slika, FRBR, IFLA LRM) i provedeno je međusobno pridruživanje (engl. mapping) njihovih entiteta. Pridruživanje je uključivalo strukturalnu i semantičku analizu te analizu nazivlja.
Rezultati: Utvrđeno je da su modeli strukturalno podudarni, što značajno olakšava njihovo usklađivanje te da se velikim dijelom podudaraju terminološki i semantički, ali uz nekoliko značajnih razlika. Razlike se objašnjavaju činjenicom da su u upravljanju filmskim zbirkama arhivi i knjižnice vođeni donekle različitim ciljevima i zadaćama koji onda uvjetuju i različit pristup. Rješenja ponuđena u Pravilniku KAM temelje se na poravnavanju i nadopuni modelâ.
Ograničenja: Analiza modela opisa ograničena je na opis jedinice fi lmske građe, odnosno entitete koji se odnose na građu (djelo, izraz/varijanta, pojavni oblik/prikaz, primjerak/jedinica). Nisu obuhvaćeni drugi entiteti koji mogu biti predmetom zanimanja korisnika (npr., agenti, mjesta, događaji itd.), kao ni odnosi jedinice filmske građe s drugim entitetima.
Praktična primjena: Rješenja ugrađena u Pravilnik KAM predstavljaju polazište za ujednačen opis fi lmske građe u arhivima i knjižnicama, uz poštivanje specifi čnog
konteksta svake od navedenih vrsta ustanova.
Vrijednost: Rad predstavlja doprinos mogućoj suradnji arhiva i knjižnica na području standardizacije deskriptivnih podataka, što je temelj za cjelovit i transparentan pristup filmskoj baštini u digitalnom okruženju.

Ključne riječi

film; EN 15907; IFLA LRM; Pravilnik KAM; usklađivanje

Hrčak ID:

310747

URI

https://hrcak.srce.hr/310747

Datum izdavanja:

2.11.2023.

Posjeta: 153 *