Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima i opis online neomeđene građe: Mogućnosti primjene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Sonja Pigac orcid id orcid.org/0000-0002-0074-9885 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Ingeborg Rudomino orcid id orcid.org/0000-0001-5897-3970 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 465 Kb

str. 131-152

preuzimanja: 74

citiraj


Sažetak

Cilj je rada analiza i procjena mogućnosti primjene odredbi Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (dalje u tekstu Pravilnik KAM) za opis online neomeđene građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u odnosu na postojeći standard i praksu. Neomeđena online građa, koja uključuje integrirajuću građu i serijske publikacije, dio je prihvata obveznog primjerka od 2004. godine. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) je tada uspostavila radni proces prihvata, bibliografske obrade i pohrane u digitalnim sustavima NSK-a te je time ta vrsta građe postala dio fonda. Dosadašnji način obrade prema objedinjenom izdanju ISBD-a propisivao je sadržaj podataka za bibliografski opis. Pravilnik KAM, koji se temelji na konceptualnim modelima triju baštinskih zajednica, predstavlja potpuno nov način promatranja građe kao objekta kroz načelo entitet–odnos te u skladu s tim donosi odredbe za ujednačeno i standardizirano oblikovanje podataka za opis različitih vrsta građe. Ujednačeno oblikovani podaci preduvjet su za funkcionalnu interoperabilnost i ponovno korištenje u različitim digitalnim okruženjima.
Metodologija. Analiza počiva na testiranju kojemu je bila svrha procjena primjenjivosti
Pravilnika KAM na različite vrste građe kojima raspolaže fond NSK-a, a koja se provodila tijekom jeseni 2022. godine. U sklopu navedenog testiranja izrađeno je 10 testnih bibliografskih zapisa za neomeđenu građu (na tiskanom i elektroničkom mediju) koji su poslužili kao polazište za analizu primjene Pravilnika KAM na opis online neomeđene građe.
Rezultati analize trebali bi odgovoriti na pitanje u kojem je opsegu primjena Pravilnika
KAM u skladu s postojećom praksom obrade građe u NSK, odnosno zahtijeva li i u kojoj mjeri njezinu izmjenu. Analizom nisu obuhvaćeni aspekti formata i informacijskog sustava.
Društveni značaj. Procjena primjene Pravilnika KAM u izradi zapisa za online neomeđenu
građu, koja se u NSK-u obrađuje više od 20 godina i obuhvaćena je zakonom o obveznom primjerku, važan je segment u budućem sveukupnom radnom procesu obrade građu u NSK. Radom se nastoje utvrditi potencijalne promjene u dosadašnjoj praksi s obzirom na jedinstvenu zadaću i ulogu NSK u prikupljanju i dugoročnoj pohrani online neomeđene građe.

Ključne riječi

konceptualni modeli; online neomeđena građa; povezani otvoreni podaci; WEM lock

Hrčak ID:

310748

URI

https://hrcak.srce.hr/310748

Datum izdavanja:

2.11.2023.

Posjeta: 146 *