Skip to the main content

Professional paper

Pokazatelji zdravstvenog stanja stanovništva Ličko-senjske županije i rada zdravstvene djelatnosti

Velimir John


Full text: croatian pdf 1.054 Kb

versions

downloads: 40

cite


Abstract

Jedna od važnijih zadaća Zavoda za javno zdravstvo je prikupljanje,obrada,analiza i interpretacija podataka iz svih relevantnih izvora,kako bi stvorio sliku zdravlja svoje županije,identificirao najvažnije zdravstvene probleme i utvrdio listu prioriteta za zdravstvene intervencije i programe.

U radu su prikazani neki opći podaci o županiji,demografski podaci,podaci o smrtnosti,te podaci o korištenju zdravstvene zaštite. Ličko-senjska županija je teritorijalno najveća županija u Hrvatskoj,s najmanjim brojem stanovnika ,najrjeđom naseljenosti i najvećim udjelom starijih od 65 godina.

U sva tri vodeća uzroka umiranja u našoj županiji u posljednjih deset godina bilježimo kontinuirani porast,ali je on poprilično blag,osim za posljednju godinu promatranog perioda kada se pojavljuje neočekivani skok.

Mortalitet dojenčadi u razdoblju 1999-2008. je u većini godina bio iznad prosjeka Republike Hrvatske da bi 2000-2002,odnosno 2006-2008.,bio na vrhu ljestvice mortaliteta dojenčadi među hrvatskim županijama.Provedbom obaveznih cijepljenja u našoj županiji već godinama postižemo zakonom propisan obuhvat a te rezultate potkrepljuje i pozitivna epidemiološka situacija.Odaziv na Nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva nije zadovoljavajući i ispod je zacrtanih ciljeva.Iako su razlozi nedovoljnog odaziva objektivne prirode,još uvijek ima prostora za poboljšanje situacije.

Broj stanovnika na jednog zdravstvenog djelatnika je među najvišima u Hrvatskoj i daleko nadmašuje hrvatski prosjek (154:84) za 2009. godinu.
Na području Ličko-senjske županije nalazi se jedna stacionarna bolnička ustanova-Opća bolnica Gospić i dva stacionara u sklopu Domova zdravlja Senj i Otočac sa po 10 postelja.Ove ustanove imaju s Hrvatskim Zavodom za zdravstveno osiguranje sklopljen ugovor o provođenju bolničke i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite za bolesnike oboljele od akutnih bolesti.OB Gospić zbrinjava samo 29 % pacijenata područja županije,dok pretežna većina gravitira prema ustanovama susjednih županija i grada Zagreba. Ličko –senjska županija ima čak 5 Domova zdravlja(DZ Gospić,DZ Otočac,DZ Senj,DZ Novalja,DZ Korenica) .Hitna medicinska pomoć je organizirana kao zasebna služba sa po pet timova hitne medicinske pomoći u Senju i Gospiću i 1,4 tima u Otočcu. 2009. godine je u djelatnosti opće/obiteljske medicine bilo registrirano 29 timova,od kojih je 16 ordinacija opće medicine bilo u zakupu.Odnos broja pregleda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i specijalističkih pregleda u Ličko-senjskoj županiji je 5,3:1 i daleko je povoljniji od hrvatskog prosjeka,2,2:1. Porastao je broj liječenih pacijenata u OB Gospić,ali je duljina liječenja sve kraća,2009. god.

Keywords

Hrčak ID:

310788

URI

https://hrcak.srce.hr/310788

Publication date:

7.1.2011.

Visits: 102 *