Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Herpesvirusi

Irena Franolić Kukina


Puni tekst: hrvatski pdf 287 Kb

verzije

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

Od pamtivijeka čovjek je suočen s virusnim bolestima, a danas se o njima mnogo zna. Virusi su infektivne čestice jednostavne građe, koje mogu napasti bilo koji živi organizam. Ne mogu se umnožavati izvan stanice domaćina, a sadrže jednu nukleinsku kiselinu (DNK ili RNK) – genom, gdje su zapisane nasljedne upute.
Herpesvirusi su rašireni po cijelom svijetu i trajnije su prisutni u domaćinu od bilo kojeg drugog virusa. Sposobnost herpesvirusa da uzrokuju latentnu infekciju i razvoj neprimjetnih ponovljenih infekcija čine čovjeka doživotnim izvorom zaraze.

Herpesvirusi su kuglasta oblika, veličine 150 nm i imaju dvolančanu DNK vlaknasta oblika koja je pričvršćena za ljusku(kapsidu). Oko ljuske se nalazi dvoslojna glikoproteinska ovojnica iz koje strše kratki izdanci. Između ljuske i ovojnice nalaze se enzimi i tvari bitne za građu i umnožavanje. Duljina i struktura pravocrtne DNK različita je za svaku vrstu herpesvirusa, od kojih su za humanu patologiju bitni Herpes simpleks virus 1 i 2, Varicella zoster virus, Citomegalovirus, HHV-6, Epstein Barr virus, virus sarkoma Kaposi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310813

URI

https://hrcak.srce.hr/310813

Datum izdavanja:

7.1.2011.

Posjeta: 157 *