Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Provedba deratizacijskih postupaka - integralni pristup

Darko Krajcar


Puni tekst: hrvatski pdf 333 Kb

verzije

preuzimanja: 115

citiraj


Sažetak

U praksi se deratizacijom nazivaju postupci koji se provode s ciljem suzbijanja, odnosno smanjenja populacije štetnih glodavaca, što je samo djelomično točno, jer naziv deratizacija dolazi od riječi de - rat, što znači osloboditi od štakora.
U praktičnom suzbijanju štetnih glodavaca, kao što su štakori, miševi i mišoliki glodavci (poljski i šumski miševi, voluharice) koriste se ista sredstva i metode, jer su principi suzbijanja isti, bez obzira koju vrstu suzbijamo. Da bi se provelo uspješno suzbijanje glodavaca, odnosno smanjenje populacije na biološki minimum, samo će integralni pristup, tj. zajednička primjena bioloških, mehaničkih, fizikalnih i kemijskih mjera uz obvezatnu sanitaciju okoliša dati željene rezultate.
Zato se u definiciji deratizacije i naglašava da:
„Deratizacija je skup mjera i postupaka kojima se štetnim vrstama glodavaca spriječava ulaženje, zadržavanje, hranjenje i razmnožavanje ili se reducira njihov broj u stambenim i poslovnim prostorima i njihovu neposrednu okolišu.“
Samo takav pristup i tumačenje deratizacije dat će željene rezultate, dok će svako odstupanje rezultirati stvaranjem povoljnih uvjeta za zadržavanje i razvoj glodavaca koje će oni obilato koristiti.
Nažalost, danas se u praksi prečesto koriste i provode samo kemijske mjere i deratizacija se poistovjećuje samo s izlaganjem otrova, tj. zatrovanih mamaca, što je pogrešno.

Ključne riječi

Hrčak ID:

310820

URI

https://hrcak.srce.hr/310820

Datum izdavanja:

7.1.2011.

Posjeta: 204 *