Stručni rad
https://doi.org/10.32676/n.7.1.8
Konkurentnost i globalni trendovi u prehrambenoj industriji
Sanja Franc
orcid.org/0000-0001-8787-4429
Emanuel Kujevac
Sažetak
Prehrambena industrija ima stratešku ulogu u globalnom gospodarstvu i uvelike doprinosi postizanju
Ciljeva održivog razvoja, ali istodobno uzrokuje značajno ekološko zagađenje i iscrpljivanje resursa.
Maksimiziranje koristi i smanjenje troškova od prehrambene industrije stoga je izazovan zadatak.
Predmet ovog rada su suvremeni svjetski trendovi i čimbenici konkurentnosti prehrambene industrije.
Svrha je rada analizirati što određuje razinu konkurentnosti i najnovije trendove u prehrambenoj
industriji kako bi se izveli zaključci o ulozi i doprinosu prehrambene industrije održivom razvoju i
konkurentnosti. Analiza je pokazala da su inovacije u proizvodnji i preradi hrane, kao i diverzifikacija
ponude ključni za postizanje održivog razvoja i konkurentnosti. Glavni pokretač inovacija u
prehrambenoj industriji su očekivanja i novi zahtjevi potrošača. Potrošači su sve više ekološki osviješteni
i zabrinuti zbog vlastitog ekološkog otiska, što povećava potražnju za prehrambenim proizvodima čija
proizvodnja ima minimalan negativan utjecaj na okoliš, pa često biraju proizvode poduzeća s društveno
odgovornom poslovnom praksom.
Ključne riječi
konkurentnost; Ciljevi održivog razvoja; globalna prehrambena industrija
Hrčak ID:
267090
URI
Datum izdavanja:
13.12.2021.
Posjeta: 1.689 *