Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15291/libellarium.3475

RIZIK – anketno istraživanje o upravljanju rizicima u hrvatskim muzejima u svrhu bolje procjene, prevencije i smanjenja rizika

Valentina Ljubić Tobisch orcid id orcid.org/0000-0002-0881-3263 ; Art / Conservation / Science, Vienna, Austria
Mirta Pavić ; Conservation Department, The Museum of Contemporary Art Zagreb, Croatia
Jasna Širec ; Quality Control Department, TEVA Pliva, Zagreb, Croatia
Žana Matulić Bilač ; Conservation Department of Split, Croatian Conservation Institute, Split, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 1.522 Kb

str. 17-30

preuzimanja: 56

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj anketnog istraživanja o upravljanju rizicima u hrvatskim muzejima bio je prikupljanje sveobuhvatnih podataka o spremnosti hrvatskih kulturnih institucija na različite vrste rizika u svrhu bolje procjene, prevencije i smanjenja rizika.
Pristup i metodologija. Nakon razornih šteta koje je potres u ožujku 2020. prouzročio na kulturnoj baštini u Zagrebu, Međunarodni institut za restauraciju povijesnih i umjetničkih djela, IIC – Hrvatska grupa, proveo je nacionalno istraživanje pod nazivom RIZIK. Mrežna anketa sastojala se od 73 pitanja podijeljena u četiri kategorije: opće informacije o instituciji, o imovini, uključujući građevinu u kojoj su smješteni muzej i zbirke te pitanja o financijama i posjetiteljima. Sastavni dio ankete činila su pitanja o sigurnosti i redovitom održavanju muzejskih prostora, radnim i poslovnim planovima, hitnim službama u slučaju opasnosti, mogućim opasnostima i rizicima koji utječu na građevinsku imovinu i zbirku, kao i pitanja o mjerama koje mogu pomoći u sprječavanju ili smanjenju rizika i štete na zbirkama, građevinskoj imovini, osoblju i posjetiteljima.

Rezultati. Ukupno 188 muzeja pozvano je na sudjelovanje u anketi, a odgovorilo ih je više od 100 premda su neki na pitanja odgovorili samo djelomično. Ovaj rad prikazuje presjek općeg stanja u hrvatskim muzejima, bavi se problemom modernizacije izložbenih prostora i čuvaonica, opisuje ideju istraživanja putem ankete RIZIK te razmatra rezultate ankete i mogućnosti unapređenja.
Originalnost/vrijednost. Anketa RIZIK prvo je anketno istraživanje na temu upravljanja rizicima upućeno svim muzejima na području Republike Hrvatske. Prikupljeni su podaci okvirni pokazatelj trenutačnog stanja i standarda koji se primjenjuju u hrvatskim muzejima, galerijama i zbirkama. Sudionici ankete na osnovu dobivenih rezultata mogu identificirati područja u kojima postoji prostor za unapređenje ili promjenu pristupa radu, organizaciji i daljnjem planiranju.

Ključne riječi

dugoročna zaštita; kulturna baština; procjena rizika; šteta uzrokovana potresom

Hrčak ID:

311044

URI

https://hrcak.srce.hr/311044

Datum izdavanja:

26.8.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 138 *