Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.15291/libellarium.3472

Potres i pandemija povrh starih problema – rad Hrvatskog povijesnog muzeja nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. i za vrijeme COVID-19 pandemije

Mislav Barić ; Croatian History Museum, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 1.416 Kb

page 143-158

downloads: 36

cite


Abstract

Cilj. Svrha rada jest predstaviti aktivnosti koje je Hrvatski povijesni muzej (HPM) poduzeo s ciljem čuvanja kulturne baštine i predstavljanje tih aktivnosti digitalnom strategijom. To je primijenjeno u HPM-u osnivanjem digitalnog uredništva koje je nadgledalo i vodilo prisutnost Muzeja na društvenim mrežama i mrežnim stranicama.

Pristup/metodologija. Koristeći kao primjer virtualne izložbe, objave na društvenim mrežama i sakupljene podatke, rad predstavlja povećanje virtualnih posjetitelja i korisnika koji konzumiraju kulturnu baštinu na digitalnim platformama. Održavanje specifičnog virtualnog identiteta Muzeja pomoglo je tome povećanju, a predstavljeno je povećanjem broja posjetitelja na mrežnim stranicama. Podatke je sakupio i interpretirao autor s pomoću Google Analytics i Instagram analitičkih podataka za vrijeme 2020. godine, a pretpostavljaju mogućnost i potencijal digitalnog muzeja kod modernih korisnika.

Rezultati. Podaci pokazuju kako su mrežni korisnici imali velik interes za muzejski rad i da promocija društvenim mrežama generira velik broj posjetitelja jednako kao i stvarna izložba. Ukazuje se na to da postoji interes za digitalnim muzejom i promoviranjem muzejskog rada na mrežnim stranicama.

Ograničenja. Podaci korišteni u radu sakupljeni su od jednog izvora budući da autor nije imao pristup podacima sličnih institucija, a koji bi bili korisni za usporedbu.

Originalnost/vrijednost. Koristeći se empirijskim primjerima, rad predstavlja koliko koristan virtualni muzej može biti za podizanje svijesti o kulturnoj baštini. To je posebno važno u vrijeme kada ljudi ne mogu ići na veća društvena okupljanja. Isto tako, rad opisuje događaje i upute rada u kriznim situacijama kao što je potres, kojima je autor svjedočio i u kojima je sudjelovao.

Keywords

digitalizacija; društvene mreže; kulturna baština; muzej, povijest; virtualni muzej

Hrčak ID:

311052

URI

https://hrcak.srce.hr/311052

Publication date:

26.8.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 115 *