Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.11608/sgnj.28.3.3

Stavovi zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti o cijepljenju protiv gripe

Barbara Kegl orcid id orcid.org/0000-0002-4749-4509 ; Faculty of health Sciences, University of Maribor, Žitna ulica 15, 2 000 Maribor, Slovenia *
Zoran Simonović ; National Institute of Public Health, Prvomajska 1, 2 000 Maribor, Slovenia
Zala Žvikart ; Faculty of health Sciences, University of Maribor, Žitna ulica 15, 2 000 Maribor, Slovenia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 259 Kb

page 157-163

downloads: 68

cite

Full text: croatian pdf 259 Kb

page 157-163

downloads: 57

cite


Abstract

Uvod: Gripa je virusna respiratorna bolest. Najučinkovitiji je način suprotstavljanja navedenoj bolesti cijepljenje. Zbog aerosolnog prijenosa virusa, njegove virulentnosti i kontakta pacijent – zdravstveni djelatnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, preporučljivo je obostrano cijepljenje.
Cilj: Cilj je ispitati stavove o cijepljenju protiv gripe među zdravstvenim radnicima primarne zdravstvene zaštite.
Metode: U deskriptivnom presječnom istraživanju korištena je kvantitativna metodologija. Istraživanje je provedeno pomoću anketnog upitnika u 12 domova zdravlja primarne zdravstvene zaštite diljem Štajerske regije u Sloveniji gdje su ciljna skupina istraživanja bili zdravstveni djelatnici u domovima zdravlja. Podaci su obrađeni deskriptivnom statistikom, izračunavanjem prosječnih vrijednosti te su prikazani u obliku tablica i grafikona.
Rezultati: Utvrđeno je da je procijepljenost zdravstvenih djelatnika u domovima zdravlja veća u odnosu na rezultate drugih sličnih istraživanja. Zdravstveni se djelatnici cijepe prvenstveno zbog osobne zaštite, zaštite svojih obitelji i pacijenata. Oni koji se ne cijepe, ne cijepe se zbog osobnih uvjerenja o svojem zdravlju i nuspojavama koje uzrokuje cjepivo. Također je utvrđeno da bi povećanom interesu uvelike pridonijelo besplatno cijepljenje, cijepljenje tijekom radnog vremena i veći broj mjesta za cijepljenje.
Rasprava: Na temelju naših rezultata možemo zaključiti da se samo trećina zdravstvenih djelatnika u domovima zdravlja svake godine redovito cijepi. Budući da je procijepljenost zdravstvenih djelatnika niska, podizanje svijesti zdravstvenih djelatnika i opće populacije o važnosti cijepljenja protiv gripe vrlo je važno.
Zaključak: Procijepljenost zdravstvenih djelatnika u domovima zdravlja zadovoljavajuća je, no postoji prostor za poboljšanje procijepljenosti. Potrebna su daljnja prospektivna istraživanja na ovu temu da bismo dobili širi aspekt problema procijepljenosti. Osim cijepljenjem, širenje gripe možemo spriječiti i drugim mjerama zaštite te dobrim higijenskim navikama.

Keywords

cijepljenje; primarna prevencija; virusne bolesti; gripa

Hrčak ID:

311102

URI

https://hrcak.srce.hr/311102

Publication date:

15.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 333 *