Oeconomica Jadertina, Vol. 13 No. 2, 2023.
Pregledni rad
https://doi.org/10.15291/oec.4171
Suvremeni sustavni pregled literature o enogastronomskom doživljaju
KREŠIMIR MIKINAC
orcid.org/0000-0001-6787-4982
; Faculty of Tourism and Hospitality Management
Sažetak
Enogastronomski doživljaj u turizmu ima sve važniju ulogu, a broj turista koji putuje prvenstveno radi kulture hrane i vina sve je veći. Stoga, marketinške organizacije u destinacijama sve više koriste lokalnu hranu i vino kao dodanu vrijednost prilikom promocije destinacije. Unatoč rastućem interesu za ovo područje turizma, malo je istraživanja o važnosti i utjecaju enogastronomskog turizma na imidž destinacije. Istraživanje sadrži sustavni pregled literature, sumirajući aktualna znanja naglašavajući potencijal za buduća istraživanja. Svrha ovog istraživanja je cjelovito prikazati literaturu o enogastronomskim iskustvima korištenjem deskriptivne statistike i klaster analize. Rad donosi rezultate pregleda 85 znanstvenih članaka čiji je fokus na enogastronomskom turizmu od 2012. do 2023. godine. Rezultati istraživanja otkrivaju razvojne trendove u enogastronomskom turizmu, kroz program VOSviewer, identificiraju se najčešće korištene ključne riječi povezane s enogastronomskim turizmom i ističu se najaktivnije države zastupljene u publikacijama. Kako bi se omogućilo još dublje razumijevanje ove tematike, buduća bi istraživanja trebala uključiti i druga područja u kojima se enogastronomija proučava kako bi se dobio pregled interdisciplinarnih perspektiva. Osim toga, preporuča se daljnje ispitivanje zavisnih i nezavisnih varijabli kako bi se jasnije definirali prediktori i posljedice enogastronomskog iskustva.
Ključne riječi
gastronomski turizam; vinski turizam; enogastronomija; enogastronomski doživljaji; sistematski pregled literature
Hrčak ID:
311134
URI
Datum izdavanja:
11.12.2023.
Posjeta: 808 *