Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

RASFF SUSTAV U SLUŽBI SIGURNOSTI HRANE

Iva Pavlinić Prokurica orcid id orcid.org/0000-0001-7412-7889 ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu,CZB, Zagreb *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 450 Kb

str. 562-568

preuzimanja: 223

citiraj


Sažetak

Nepravilna i nesukladna uporaba pesticida najčešći je uzrok prisutnosti njihovih ostataka većih od dopuštenih. Ako se u/na tretiranim kulturama nađu ostatci veći od dopuštenih, potrebno je poduzeti niz mjera. Procjena rizika složen je proces baziran na znanstveno utemeljenim činjenicama i novim spoznajama i informacijama. Kako bi se utvrdilo postoji li akutni rizik za zdravlje potrošača konzumacijom proizvoda s utvrđenim ostatcima pesticida iznad MRO-a, potrebna je utvrđena vrijednost koncentracije pesticida, modeli prehrane koji uključuju podatke o konzumaciji određene vrste hrane, prehrambene navike određene populacijske skupine i toksikološki parametri (akutna referentna doza ‒ ARfD). Kao jedan od glavnih alata u procesu zaštite potrošača i stavljanja na tržište zdravstveno ispravne hrane na području EU-a uspostavljen je RASFF (engl. Rapid Alert System for Food and Feed) sustav u skladu s člankom 50. Uredbe (EZ) br. 178/2002 (Službeni list Europske unije, 2002.), a mjere za provedbu RASFF sustava propisane su Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2019/1715. (Službeni list Europske unije, 2019.)

Ključne riječi

pesticidi; MDK; kronična i akutna izloženost; RASFF; HR RASFF

Hrčak ID:

311304

URI

https://hrcak.srce.hr/311304

Datum izdavanja:

13.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 673 *