Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.21751/FRM-37-3-4-3

PROCJENA USPJEŠNOSTI REHABILITACIJSKIH INTERVENCIJA TEMELJEM MJERA ISHODA LIJEČENJA U KLINIČKOM BOLNIČKOM CENTRU SPLIT

Marija Pletikosić ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu
Tonko Vlak orcid id orcid.org/0000-0001-5415-7124 ; Katedra za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, 21000 Split,


Puni tekst: hrvatski pdf 1.393 Kb

str. 79-95

preuzimanja: 73

citiraj


Sažetak

Cilj našeg istraživanja bio je procijeniti učinkovitost rehabilitacijskih intervencija kod bolesnika liječenih u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s reumatologijom (Zavod) Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split temeljem praćenja mjera ishoda liječenja. Provedeno je retrospektivno istraživanje temeljeno na uvidu u medicinsku dokumentaciju 1024 bolesnika liječenih u Zavodu u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2022. Bilježeni su podaci o dobi, spolu i dijagnozama svakog bolesnika, a prikupljani su podaci o tome koje su mjere ishoda liječenja određene prilikom prijema, odnosno prilikom otpusta s hospitalizacije te postoji li uz to i opisna procjena stanja pri otpustu. Dobiveni podaci obrađeni su McNemar testom za usporedbu mjera iste grupe ispitanika pri prijemu i pri otpustu. Rezultati istraživanja ukazuju na nedovoljno provođenje mjera ishoda liječenja u Zavodu. Najčešće korištena mjera ishoda, Indeks funkcijske samostalnosti po Barthelovoj (BI), određen je i pri prijemu i pri otpustu kod 614 (60 %) bolesnika, a nije određen niti pri prijemu, niti pri otpustu u čak 243 (24 %)
bolesnika. Kod određivanja BI i opsega pokreta uočena je statistički značajna razlika između udjela ispitanika u ukupnom broju ispitanika (N = 1024), kojima je mjera ishoda uzeta kod prijema, a nije kod otpusta te udjela ispitanika kojima je uzeta kod otpusta (P < 0,01).
Osnovni zaključak istraživanja je kako se mjere ishoda liječenja u Zavodu premalo koriste i neadekvatno provode. Provođenje mjera ishoda liječenja svedeno je na svega nekoliko najjednostavnijih testova i mjerenja, a ni ona se u velikog broja bolesnika ne provedu ili se provedu nesukladno preporukama.

Ključne riječi

rehabilitacijska medicina, mjere ishoda liječenja, Indeks funkcijske samostalnosti po Barthelovoj, opseg pokreta

Hrčak ID:

311342

URI

https://hrcak.srce.hr/311342

Datum izdavanja:

11.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 192 *