Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0041

Biološka trajnost i tehnička svojstva toplinski modificirane topolovine

Seyedeh Masoomeh Zamani ; Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran, Tehran, Iran
Reza Hajihassani ; Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran, Tehran, Iran
Saman Ghahri ; Research Institute of Forests and Rangelands, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran, Tehran, Iran


Full text: english pdf 1.095 Kb

page 469-477

downloads: 78

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti utjecaj gljive smeđe truleži Coniophora puteana na fizička i mehanička svojstva te na biološku otpornost toplinski modificirane topolovine. Dvije vrste topolovine (Populus deltoids i Populus nigra) toplinski su modificirane postupkom thermo wood (Thermo D). Kontrolni i toplinski modificirani uzorci bili su izloženi 16 tjedana gljivi smeđe truleži C. puteana. Prije i nakon izlaganja gljivama određena su fizička i mehanička svojstva uzoraka uključujući gustoću, čvrstoću na tlak paralelno s vlakancima i čvrstoću na udarac. Također je izračunan gubitak mase uzoraka kao posljedica aktivnosti gljiva (MLF). Osim toga, ispitan je utjecaj toplinske modifikacije na stvaranje lakaze zbog djelovanja gljive C. puteana. Najveći gubitak mase, tj. najveća razgradnja nastala djelovanjem gljive zabilježena je na kontrolnim uzorcima, a to se podudara s najjačim međusobnim djelovanjem supstrata i enzima te s konstantnim smanjenjem detektirane razine lakaze. Prema dobivenim rezultatima, toplinska se modifikacija može učinkovito iskoristiti za zaštitu topolovine od napada gljiva smeđe truleži.

Keywords

topolovina; thermo-wood; gljive; fizička i mehanička svojstva; biološka otpornost

Hrčak ID:

311414

URI

https://hrcak.srce.hr/311414

Publication date:

15.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 220 *