Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.38003/zrffs.15.2

Implementacija suvremenih metodičkih spoznaja radi dosezanja ishoda u nastavi hrvatskoga jezika u primarnome obrazovanju

Martina Kolar Billege orcid id orcid.org/0000-0002-4013-9141 ; Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet
Vesna Budinski ; Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet


Puni tekst: engleski pdf 193 Kb

str. 29-42

preuzimanja: 108

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 193 Kb

str. 29-42

preuzimanja: 36

citiraj


Sažetak

Implementacija suvremenih metodičkih spoznaja podrazumijeva uvažavanje algoritma matične znanosti u izboru sadržaja poučavanja te znanstveno utvrđen izbor postupaka poučavanja koji najefikasnije omogućuju dosezanje ishoda predviđenih kurikulom. Metodička artikulacija treba biti takva da učenici budu aktivni sudionici nastavnoga procesa, odnosno da su uključeni u jezične djelatnosti slušanja, govorenja, čitanja i pisanja. Mikrostrukturirani model poučavanja hrvatskoga jezika (gramatike/pravopisa) obuhvaća pripremu / motivacijski uvod, rad na jezičnometodičkome predlošku, najavu sadržaja nastavne jedinice, upoznavanje jezične pojave u kontekstu, vježbanje, ponavljanje i utvrđivanje, vrednovanje učenikovih postignuća te pravopisnu sekvenciju za globalno pamćenje riječi.
Odabir metodičkoga sustava u kojemu će se mikrostrukturirati model poučavanja ovisi o procjeni učitelja o tome koji je optimalan suodnos učitelja, učenika, sadržaja i metodičkoga predloška radi postizanja cilja/ishoda učenja. U radu je opisan suodnos navedenih čimbenika na primjerima uobičajenih metodičkih sustava u nastavi Hrvatskoga jezika. Studenti četvrte godine Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (N = 39) promatrali su nastavni proces tijekom 70 sati nastave Hrvatskoga jezika. Cilj je bio istražiti implementiraju li učitelji suvremene metodičke spoznaje u nastavni proces.
Rezultati upućuju na to da 20 % promatranih artikulacija nastavnih sati odstupa od metodički utemeljene strukture, jezičnometodički predlošci u udžbenicima jesu primjereni, ali 30 % učitelja ne upotrebljava predviđene jezičnometodičke predloške za poučavanje jezičnih pojava. Nadalje je uočeno da je najzastupljeniji metodički sustav komunikacijski (94,9 %), međutim daljnja analiza pokazuje da je 89 % učenika uključeno u jezičnu produkciju i to najviše u jezičnu djelatnost govorenja.
Rezultati rada pridonose znanstvenomu utemeljenju metodičke organizacije i artikulacije nastavnoga procesa u nastavnome predmetu Hrvatski jezik u primarnome obrazovanju.

Ključne riječi

ishodi učenja; metodika hrvatskoga jezika; sadržaj poučavanja

Hrčak ID:

287398

URI

https://hrcak.srce.hr/287398

Datum izdavanja:

17.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 361 *