Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.29.2.10

Kvaliteta staroga kruha kao komponente hrane za životinje nakon termičkih dorada u procesu skladištenja

Tajana Krička ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Mateja Grubor ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska *
Neven Voća ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Matin ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Vanja Jurišić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Mislav Kontek ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Nikola Bilandžija ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 383 Kb

str. 78-85

preuzimanja: 218

citiraj


Sažetak

Nakon povrata s tržišta, kruh se deklarira kao stari i kao takav se nekad prodavao po određenoj cijeni (1kn = 0,013 €) te koristio kao hrana za životinje. Danas, međutim, to nije dopušteno, već je na neki način potrebno takav tip kruha termički obraditi. Naime, u Hrvatskoj je donesen Zakon o hrani (NN 81/2013), u kojem nije dozvoljena zdravstveno neispravna hrana za životinje, a u koju spada i neiskorišteni stari kruh koji se vraća s tržišta. Temeljem navedenoga, cilj je ovoga rada bio bijeli, kukuruzni i crni kruh termički doraditi, i to sušenjem, peletiranjem i ekstrudiranjem, te dobiti novu komponentu u ishrani životinja. Nakon toga bilo ga je potrebno skladištiti i utvrditi postoji li utjecaj termičke obrade na zdravstveno stanje takvoga kruha. Praćenjem vremena skladištenja na vrste staroga kruha i tehnološke obrade na temperaturu uzorka, može se utvrditi da je temperatura uzorka bila pod značajnim utjecajem trajanja skladištenja. Tijekom procesa skladištenja, sadržaj vlage u uzorcima staroga kruha značajno je varirao. Sadržaj proteina značajno se razlikovao između vrsta staroga kruha, kao i načina obrade. Mikrobiološkom analizom dorađenih uzoraka dokazano je da su svi uzorci zdravstveno ispravni i mogu se koristiti kao hrana za životinje.

Ključne riječi

tipovi kruha; sušenje; peletiranje; ekstrudiranje; skladištenje; mikrobiološka analiza

Hrčak ID:

311695

URI

https://hrcak.srce.hr/311695

Datum izdavanja:

19.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 762 *