Etnološka istraživanja, No. 28, 2023.
Stručni rad
https://doi.org/10.32458/ei.28.4
Prehrana u Dalmatinskoj zagori pedesetih godina 20. stoljeća tijekom godišnjeg i životnog ciklusa
Ljiljana Nanjara
orcid.org/0000-0003-1289-8447
; Veleučilište „Marko Marulić“, Knin
Vesna Bosanac
orcid.org/0000-0001-6420-0421
; „Prehrana sportaša“, obrt za savjetovanje o prehrani, Donja Lomnica
Sažetak
Tradicija pripreme hrane i blagovanja, koja kroz povijesni kontekst ima svoje razvojne etape, ovisi, između ostalog, o čimbenicima poput klime, tla, te raspoloživoj flori i fauni na određenom području.
Izloženost Dalmatinske zagore kontinentalnoj klimi, malo obradivog zemljišta te njezin kamenit i surov krajolik direktno su utjecali na dostupnost hrane, način njenog blagovanja i običaje koji su se razvijali u takvom okruženju.
Ovaj rad predočava odabir namirnica i načine pripreme jela te njihovu simboliku i značenje u životu žitelja Dalmatinske zagore tijekom godišnjeg i životnog ciklusa pedesetih godina 20. stoljeća.
Također se ističe, kako važnost druženja i uživanja u jelu u posebnim prigodama, tako i vrijednost uravnotežene prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti koje doprinose izostanku pretilosti i mnogih zdravstvenih problema suvremenog čovjeka.
Ključne riječi
blagdani; Dalmatinska zagora; okupljanja; prehrana; selo; svečanosti
Hrčak ID:
312126
URI
Datum izdavanja:
22.12.2023.
Posjeta: 726 *