Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.32458/ei.28.4

Prehrana u Dalmatinskoj zagori pedesetih godina 20. stoljeća tijekom godišnjeg i životnog ciklusa

Ljiljana Nanjara orcid id orcid.org/0000-0003-1289-8447 ; Veleučilište „Marko Marulić“, Knin
Vesna Bosanac orcid id orcid.org/0000-0001-6420-0421 ; „Prehrana sportaša“, obrt za savjetovanje o prehrani, Donja Lomnica


Puni tekst: hrvatski pdf 131 Kb

str. 59-71

preuzimanja: 351

citiraj


Sažetak

Tradicija pripreme hrane i blagovanja, koja kroz povijesni kontekst ima svoje razvojne etape, ovisi, između ostalog, o čimbenicima poput klime, tla, te raspoloživoj flori i fauni na određenom području.
Izloženost Dalmatinske zagore kontinentalnoj klimi, malo obradivog zemljišta te njezin kamenit i surov krajolik direktno su utjecali na dostupnost hrane, način njenog blagovanja i običaje koji su se razvijali u takvom okruženju.
Ovaj rad predočava odabir namirnica i načine pripreme jela te njihovu simboliku i značenje u životu žitelja Dalmatinske zagore tijekom godišnjeg i životnog ciklusa pedesetih godina 20. stoljeća.
Također se ističe, kako važnost druženja i uživanja u jelu u posebnim prigodama, tako i vrijednost uravnotežene prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti koje doprinose izostanku pretilosti i mnogih zdravstvenih problema suvremenog čovjeka.

Ključne riječi

blagdani; Dalmatinska zagora; okupljanja; prehrana; selo; svečanosti

Hrčak ID:

312126

URI

https://hrcak.srce.hr/312126

Datum izdavanja:

22.12.2023.

Posjeta: 726 *