Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.46.6.4

Utjecaj različitih sustava obrade tla i gnojidbe kukuruza na napad i štete od kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis Hübner)

Marijana Ivanek-Martinčić orcid id orcid.org/0009-0005-5086-3511 ; Veleučilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Josipa Kristanović ; Veleučilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Ivka Kvaternjak ; Veleučilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Iva Rojnica ; Veleučilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Marcela Andreata-Koren ; Veleučilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Danijel Jug ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 7.830 Kb

str. 34-41

preuzimanja: 67

citiraj


Sažetak

Na pojavu i štete od kukuruznog moljca kao jednog od najvažnijih štetnika kukuruza mogu utjecati različiti čimbenici. Istraživanje utjecaja sustava obrade tla i gnojidbe kukuruza na napad i štete od kukuruznog moljca provedeno je 2021. godine na pokusnim površinama Veleučilišta u Križevcima. Tretmani u pokusu bili su: standardna obrada tla (ST), konzervacijski sustav plitki (KSP) i konzervacijski sustav duboki (KSD), gnojidba prema preporuci (GPP), GPP s dodatkom biofoziološkog aktivatora (GPPGEO) te gnojidba umanjena za 50% (GU) i GU s dodatkom biofoziološkog aktivatora (GUGEO). Rezultati istraživanja su pokazali da sustav obrade tla, gnojidba kukuruza i njihove interakcije imaju značajan utjecaj na većinu, ali ne na sve mjerene parametre oštećenja od kukuruznog moljca (postotak zaraze stabljike, drške klipa i klipa, broj rupa i ukupna dužina oštećenja, broj gusjenica po biljci). Varijante ST, GPPGEO i GPP te njihove interakcije rezultirale su najvećim intenzitetom zaraze u većini parametara. Sustav obrade tla nije imao značajan učinak na postotak zaraze drške klipa, a gnojidba nije imala utjecaja na postotak zaraženih stabljika i broj gusjenica po biljci. Najveća masa klipa po biljci utvrđena je kod tretmana obrade tla KSP i ST, kod gnojidbe GPPGEO i GPP te u interakcijama KSP i GPP te ST i GPPGEO.

Ključne riječi

kukuruzni moljac; sustav obrade tla; gnojidba; štete

Hrčak ID:

312544

URI

https://hrcak.srce.hr/312544

Datum izdavanja:

14.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 194 *