Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 46. No. 6., 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.46.6.8
Potencijal esencijalnog ulja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) u supresiji bakterijskog rasta
Saud Hamidović
orcid.org/0000-0001-5746-5114
; Faculty of Food and Agriculture, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Hercegovina
Belmin Bajrović
; Faculty of Food and Agriculture, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Hercegovina
Amer Sunulahpašić
; Water Management and Forestry, Ministry of Agriculture, Travnik, Bosnia and Herzegovina
Fejzo Bašić
orcid.org/0000-0002-3461-8509
; Faculty of Food and Agriculture, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Hercegovina
Teofil Gavrić
orcid.org/0000-0003-2119-0846
; Faculty of Food and Agriculture, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Hercegovina
Berina Imamović
; Faculty of Food and Agriculture, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Hercegovina
Blažo Lalević
orcid.org/0000-0003-0285-1645
; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Zemun, Serbia
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Biljna esencijalna ulja imaju antimikrobne karakteristike, zbog čega su ulja našla svoju primenu i široko su zastupljena u očuvanju hrane i aromaterapiji, ali svoju primjenu nalaze i u medicini. Utjecaj esencijalnog ulja na mikroorganizme ovisi o tipu mikroorganizama i tipu ulja. Gram-pozitivne bakterije su osjetljivije na antimikrobno djelovanje ulja u usporedbi sa Gram-negativnim bakterijama. Esencijalno ulje ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) ima širok spektar antimikrobnih aplikacija pa se njegova primjena preporučuje zbog potencijalnog pozitivnog učinka na zdravlje, odnosno antioksidativne aktivnosti. Cilj ovog rada bio je ispitati antibakterijski potencijal esencijalnog ulja ambrozije na rast bakterija Escherichia coli, Bacillus subtilis i Salmonella spp. Antimikrobni učinak ulja je ispitan difuzijskom metodom. Prije eksperimenta, zona inhibicije bakterijskog rasta je određena primjenom antibiotika gentamicina. Rezultati istraživanja potvrđuju antimikrobni učinak ulja ambrozije na rast bakterija Salmonella spp. i Bacillus subtilis, dok je na rast bakterije Escherichia coli utjecaj ulja bio neznatan. Usporedbom sa standardnim vrijednostima zone inhibicije preporučenim od EUCAST-a, utvrđena je osrednja osjetljivost bakterija Salmonella spp. i Bacillus subtilis i otpornost bakterije E. coli nakon tretmana uljem ambrozije. Ova istraživanja potvrđuju potencijal aplikacije esencijalnog ulja ambrozije u cilju inhibicije rasta bakterija Salmonella spp. i Bacillus subtilis.
Ključne riječi
esencijalno ulje; antimikrobna aktivnost; Escherichia coli; Bacillus subtilis; Salmonella spp.
Hrčak ID:
312548
URI
Datum izdavanja:
14.12.2023.
Posjeta: 731 *