Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/gzb.46.6.11

Deskriptori i različite percepcije vina Graševine

Josip Mesić ; Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Požega, Hrvatska
Anita Pichler ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivana Ivić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Dunja Ćosić ; III Gimnazija Osijek, Osijek, Hrvatska
Brankica Svitlica ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 204 Kb

page 104-110

downloads: 63

cite


Abstract

Najzastupljenija vina u republici Hrvatskoj su vina sorte graševine. Od ukupne proizvodnje vina udio graševine iznosi čak 40,6 %. U uvjetima vinogradarske regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje od ove se sorte proizvode svi stilovi vina, od „mladog vina“, pjenušavog, dugo maceriranog, njegovanog na talogu kvasaca u hrastovim bačvama; od svih predikata do vrhunskih arhivskih primjeraka. Uz takvu raznolikost stilova vrlo je značajno definirati svako pojedino vino i na prikladan ga način predstaviti. Kako je iz više primjera vidljivo da često nedostaje vinskog vokabulara cilj rada je prikazati trenutne deskriptore pojedinih vina graševine Slavonije i Hrvatskog Podunavlja. S mrežnih stranica proizvođača vina prikupljeni su deskriptori boje, mirisa i okusa za 58 graševina koje su trenutno na tržištu. Kod vina redovne berbe najčešći deskriptori mirisa graševine vezani su uz zelenu jabuku, jabuku, citruse, cvjetno i voćno. Okus se najčešće opisuje kao svjež, lagan, ugodnih kiselina uz često isticanje blage gorčine koja se niti jednom ne spominje kod odležanih i maceriranih. Zrelija i kompleksnija vina zbog svoje složenosti često su opisana s više različitih deskriptora, a pojedini su vezani samo uz jedno vino.

Keywords

graševina; deskriptor; Slavonija; Hrvatsko Podunavlje; organoleptičke karakteristike

Hrčak ID:

312551

URI

https://hrcak.srce.hr/312551

Publication date:

14.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 177 *