Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17234/SEC.35.8

Informacijska i dokumentacijska perspektiva na nematerijalnu kulturnu baštinu u kontekstu istraživanja u digitalnoj humanistici (Sažetak)

Goran Zlodi


Puni tekst: engleski pdf 249 Kb

str. 115-148

preuzimanja: 91

citiraj


Sažetak

U ovom radu predstavljena je ključna uloga metoda digitalne humanistike u očuvanju, istraživanju i revitalizaciji nematerijalne kulturne baštine. U tekstu se sagledavaju metode digitalizacije kroz perspektive dokumentacije i upravljanja podacima, zagovarajući standarde koji omogućuju interoperabilnost podataka na razinama strukture, sadržaja, vrijednosti i kodiranja. Rad kritički analizira postojeće podatkovne standarde i konceptualne referentne modele, uzimajući u obzir njihove mogućnosti i ograničenja pri dokumentiranju i predstavljanju nematerijalne kulturne baštine. Predstavljena je i raspravljena tipologija entiteta i procesa vezanih uz nematerijalnu kulturnu baštinu. Elaborirano je i mapiranje identificiranih entiteta i procesa na pojedinačne klase u CIDOC-CRM modelu s obzirom na objavljivanje podataka i semantičku interoperabilnost u kontekstu Semantičkog weba.

Ključne riječi

nematerijalna kulturna baština; digitalna humanistika; podatkovni standardi; konceptualni referentni modeli; povezani otvoreni podaci; dokumentacija; informacije

Hrčak ID:

312654

URI

https://hrcak.srce.hr/312654

Datum izdavanja:

29.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 245 *