Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31306/s.65.4.5

Neka pitanja kolektivnih radnih odnosa u industriji videoigara

Sandra Laleta ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hahlić 6, 51000 Rijeka, Jean Monnet Međusveučilišni centar izvrsnosti Opatija, Vladimira Nazora 2, 51410 Opatija, Hrvatskaa


Full text: croatian pdf 167 Kb

page 421-433

downloads: 82

cite


Abstract

Industrija videoigara jedna je od najbrže rastućih industrija s velikim ekonomskim potencijalom koja zapošljava sve veći broj radnika diljem svijeta. No, njezina „tamna strana“, na koju upozoravaju različita istraživanja, su nepovoljni uvjeti rada osoba zaposlenih u ovom području: predugo radno vrijeme, niske plaće, diskriminacija i uznemiravanje radnika, neadekvatna zaštita na radu, neravnoteža posla i obiteljskog života i drugo. Sindikalno organiziranje, kolektivno pregovaranje te različite formalne i neformalne kolektivne akcije i predstavništva radnika predstavljaju instrumente kojima se uvjeti rada mogu poboljšati, ali se još uvijek nedovoljno koriste. Riječ je o temi koja zaslužuje pozornost, a u Hrvatskoj još nije dovoljno istražena.
U radu se najprije analiziraju uvjeti rada zaposlenih u industriji videoigara, posebno kroz prikaz rezultata različitih istraživanja provedenih među radnicima. Zatim se daje prikaz individualnih akcija te neformalnih i formalnih kolektivnih akcija koje poduzimaju radnici zaposleni u industriji videoigara u različitim dijelovima svijeta. Analizirane su odredbe Kolektivnog ugovora za radnike Gamechuck d.o.o. iz Zagreba. Na temelju dobivenih spoznaja izveden je zaključak o važnosti koju sindikalno organiziranje ove skupine radnika te kolektivno pregovaranje, ali i različite neformalne akcije imaju za poboljšanje njihova položaja i uvjeta rada. Kada je riječ o analiziranom Kolektivnom ugovoru, može se zaključiti da se njime jamči zavidna razina prava radnika, a dodatnu pozornost trebalo bi posvetiti jasnijem uređenju radnog vremena.

Keywords

industrija videoigara, uvjeti rada, kolektivni radni odnosi, sindikati, kolektivni ugovori

Hrčak ID:

312973

URI

https://hrcak.srce.hr/312973

Publication date:

3.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 200 *