Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.24141/1/9/2/11

Učinkovitost izvantjelesne terapije udarnim valom u liječenju kronične križobolje: sustavni pregled literature

Iva Lončarić Kelečić orcid id orcid.org/0000-0003-2517-3082 ; University Hospital Centre Zagreb, Clinic for rheumatic diseases, Croatia


Full text: croatian pdf 206 Kb

page 221-231

downloads: 67

cite

Full text: english pdf 206 Kb

page 221-231

downloads: 55

cite


Abstract

Uvod: Bol u donjem dijelu leđa najčešći je sindrom kronične boli u kliničkoj praksi. Zbog veće sigurnosti, nefarmakološki tretmani temeljeni na vježbanju predstavljaju prvi izbor u liječenju kronične boli u donjem dijelu leđa (engl. chronic low back pain, CLBP). Nedavno je izvantjelesna terapija udarnim valom (engl. extracorporeal shockwave therapy, ESWT) predložena kao nova opcija liječenja kronične boli u donjem dijelu leđa. Cilj je rada pružiti pregled učinkovitosti izvantjelesne terapije udarnim valom u kombinaciji s vježbanjem u odnosu na samo vježbanje u smanjenju boli i invaliditeta kod kronične boli u donjem dijelu leđa kroz sustavni pregled objavljenih randomiziranih kontrolnih ispitivanja.

Metode: Izvorna ispitivanja koja se odnose na upotrebu izvantjelesne terapije udarnim valom kod kronične boli u donjem dijelu leđa pretražena su na platformi PubMed, u Cochraneovoj knjižnici i bazi podataka Physiotherapy Evidence Database u posljednjih deset godina do siječnja 2023. Autor se u radu pridržavao smjernica za izvještavanje u preglednim radovima i metaanalizama PRISMA (Preferred Reporting Items for Systematic Review and Meta-Analysis statement) i znanstvenih smjernica za tjelovježbu, rehabilitaciju, sport ku medicinu i sporta PERSiST (The PRISMA in Exercise, Rehabilitation, Sport medicine and Sports science). Izdvojeni su podaci o ispitivanju, karakteristikama pa cijenata, intervenciji, usporedbama i ishodima. Ishodi od primarnog interesa bili su bol i invaliditet, promatrani prije i nakon tretmana. Primijenjen je sustavan i narativan pregled rezultata.

Rezultati i rasprava: Uključena su dva prihvatljiva randomizirana kontrolna ispitivanja od početnih 30 identificiranih. Unatoč evidentnom smanjenju boli i invaliditeta u skupinama liječenima izvantjelesnom terapijom udarnim valom, značaj ishoda u odnosu na kontrolne skupine u kratkoročnim i dugoročnim razdobljima ne podudara se među ispitivanjima.

Zaključak: U liječenju kronične boli u donjem dijelu leđa, izvantjelesna terapija udarnim valom u kombinaciji s vježbama donekle je klinički superiornija od samih vježbi; međutim, dokaze treba koristiti s oprezom zbog nedostatka studija i postojećih oprečnih rezultata.

Keywords

kronična bol, izvantjelesna terapija udarnim valom, bol u donjem dijelu leđa, modaliteti fizikalne terapije, sustavni pregled

Hrčak ID:

313141

URI

https://hrcak.srce.hr/313141

Publication date:

4.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 237 *