Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Znanja studenata sestrinstva o trajnom srčanom elektrostimulatoru i kvaliteti života bolesnika s ugrađenim trajnim srčanim elektrostimulatorom

Laura Volarić
Bojan Miletić
Agneza Aleksijević
Marija Spevan orcid id orcid.org/0000-0003-0288-2206


Puni tekst: hrvatski pdf 315 Kb

str. 25-30

preuzimanja: 38

citiraj


Sažetak

Uvod: Srčana elektrostimulacija jedna je od najsuvremenijih metoda liječenja srčanih aritmija, a medicinska sestra/tehničar kao dio medicinskog tima ima značajnu ulogu u medicinskom zbrinjavanju i poboljšanju kvalitete života bolesnika. Stoga je cjeloživotno učenje i kontinuirano unapređivanje znanja i vještina medicinskih sestara/tehničara tijekom i nakon redovitog školovanja presudno u pružanju kvalitetne medicinske skrbi. Cilj istraživanja je bio usporediti znanja redovnih studenata prve godine prijediplomskog studija Sestrinstva o trajnom srčanom elektrostimulatoru te zbrinjavanju i kvalitetiživota bolesnika s ugrađenim trajnim elektrostimulatorom sa znan-jima studenata druge i treće godine.
Materijali i metode: Istraživanje je provedeno na Fakultetu zdravstvenih studija u Ri-jeci anketiranjem studenata. Uzorak istraživanja bili su studenti oba spola, prve, druge i treće godine redovnog preddiplomskog studija Sestrinstva. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 90 ispi-tanika. Rezultati ispunjene ankete su u dijelu ispitivanja znanja o elektrostimulatoru te ispitivanju znanja o kvaliteti života bolesnika s trajnom srčanim elektrostimulatorom svrstani u 3 skupine: ne-dovoljno znanje (≤ 9 bodova), srednje znanje (10 do 16 bodova) i zavidno znanje (> 16 bodova). Prikupljeni podaci statistički su obrađeni pomoću računalnog programa Microsoft Excel i Statistica 13.3 (TIBCO Software Inc.
Rezultati: U procjeni znanja studenata o trajnoj srčanoj elektrostimulaciji stu-denti svih godina postigli su srednje znanje, bez statistički značajih odstupanja u postignutim bodovima (p=0.41). U dijelu upitnika gdje se procjenjuje znanje studenata o kvaliteti života bolesnika s ugrađenim trajnim srčanim elektrostimulatorom, sve tri studi-jske godine postigle su također podjednake rezultate koji variraju između 15 i 17 bodova (p=0.11).
Zaključak: Studenti svih triju godina studija imaju srednje znanje o trajnom srčanom elektrostimulatoru, što je dobra osnova i motiv za daljnje unapređivanje kvalitete nastave, ali i usavršavanje znanja u kasni-jem specijalističkom usavršavanju tijekom radnog vijeka, kako bi se skrb o bolesnicima s trajnim srčanim elektrostimulatorom i njihova kvaliteta života kontinuirano poboljšavala.

Ključne riječi

kvaliteta života; srčani elektrostimulator; srčani ritam; sestrinstvo

Hrčak ID:

313501

URI

https://hrcak.srce.hr/313501

Datum izdavanja:

22.1.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 107 *