Skip to the main content

Original scientific paper

Percepcija profesionalnog stresa djelatnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Rijeka

Ivan Gračan orcid id orcid.org/0009-0002-5895-5697 ; Klinički bolnički centar Rijeka
Kata Ivanišević orcid id orcid.org/0000-0001-5830-2640 ; Fakultet zdravstvenih studija Sveučilište u Rijeci


Full text: croatian pdf 360 Kb

page 31-37

downloads: 28

cite


Abstract

UVOD: Medicinske sestre-tehničari na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu svakodnevno su izloženi raznim opasnostima i stresnim situacijama; svjedoče teško bolesnim pacijentima, traumama i smrti, doživljavaju konfliktne situacije s pacijentima, pratnjom i ostalim zdravstvenim djelatnicima, suočavaju se s manjkom osoblja i sredstava za rad, prekovremenim satima i ostalim faktorima koji utječu na povećanu razinu stresa.
CILJ: Cilj je istraživanja ispitati razinu percipiranog profesionalnog stresa među djelatnicima Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Rijeka te utvrditi utjecaj duljine radnog staža i  zanimanja na percipirani stres.
ISPITANICI I METODE: Ispitivanje je provedeno na prigodnom uzorku od 50 ispitanika, djelatnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Rijeka, tijekom lipnja 2023. godine. Korišten je validirani „Upitnik o stresorima na radnom mjestu bolničkih zdravstvenih djelatnika“.
REZULTATI: U istraživanju je sudjelovalo ukupno 50 ispitanika ( 60% žena). Najveći broj ispitanika starosne je dobi 20-29 godina. Najčešće je zanimanje ispitanika medicinska sestra/tehničar (76%). Rezultati istraživanja ukazuju da su djelatnici OHBP-a izloženi visokoj razini stresa, ali samo kod faktora koji se odnosi na organizaciju rada i financije. Djelatnici s radnim stažem >5 godina imaju višu razinu stresa od onih s radnim stažem <5 g., dok zanimanje nema utjecaja na percipiranu razinu stresa.
ZAKLJUČAK: Vodeći faktor koji dovodi do profesionalnog stresa djelatnika Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Rijeka, osobito medicinskih sestara/tehničara, je „Organizacija radnog mjesta i financijska pitanja“.

Keywords

djelatnici; OHBP; profesionalni stres;

Hrčak ID:

313502

URI

https://hrcak.srce.hr/313502

Publication date:

22.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 92 *