Skip to the main content

Original scientific paper

Učinkovitost fizikalne terapije u jedinici intenzivnog liječenja u razdoblju od godinu dana

Iva Marincel Antolović ; Klinički bolnički centar Rijeka
Iva Mikolić orcid id orcid.org/0009-0007-5561-5247 ; Klinički bolnički centar Rijeka
Sonja Kamber ; Klinički bolnički centar Rijeka
Mia Hrlec ; Klinički bolnički centar Rijeka,


Full text: croatian pdf 274 Kb

page 44-49

downloads: 95

cite


Abstract

Uvod: Rana fizioterapija u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) neophodna je kako bi se minimalizirale komplikacije produljenog liječenja i smanjila duljina boravka u JIL-u. Stoga su na Klinici za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Rijeka od 1. veljače 2022. godine fizioterapeuti preuzeli dvanaestosatne smjene. Cilj je ovog istraživanja prikazati učinkovitost fizikalne terapije usporedbom razdoblja u kojima su fizioterapeuti radili osmosatne smjene s dvanaestosatnim smjenama kroz duljinu boravka i broj vertikaliziranih bolesnika.
Materijali i metode: Istraživanje je provedeno na uzorku od 1326 bolesnika, dok je u daljnju obradu uključeno 437 bolesnika. Bolesnici su liječeni na Odjelu za intenzivno liječenje od 1. veljače 2021. godine do 31. siječnja 2023.godine.
Rezultati: Prosječna je dob bolesnika liječenih u JIL-u 59 godina, od čega je 71,17% muškaraca. Vodeća dijagnoza kod prijema bolesnika koji su boravili duže od jednog dana je akutna respiracijska insuficijencija (16,02%), dok su najčešći komorbiditeti bolesti srčano-žilnog sustava (67,96%). Ne postoji statistički značajna razlika u duljini boravka bolesnika u razdoblju kada su fizioterapeuti radili osmosatne smjene u odnosu na dvanaestosatne, ali su se bolesnici brže (13,58%) odvajali od invazivne mehaničke ventilacije te su češće (13,58%) vertikalizirani prije otpusta na odjel.
Zaključak: Rana fizioterapija i respiratorna rehabilitacija od iznimne je važnosti jer skraćuju trajanje mehaničke ventilacije, duljina boravka u JIL-u te minimaliziraju komplikacije stečene produljenim boravkom u JIL-u. Dvanaestosatne smjene fizioterapeutima omogućuju kontinuirani rad i praćenje bolesnika te rehabilitaciju prilagođenu općem stanju i tijeku liječenja.

Keywords

fizikalna terapija; rana rehabilitacija; respiratorna fizioterapija; verticalizacion

Hrčak ID:

313504

URI

https://hrcak.srce.hr/313504

Publication date:

22.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 269 *