Skip to the main content

Original scientific paper

Uloga terapijskog psa u životu obitelji i djece s poteškoćama u razvoju

Anita Berišić
Anamarija Gjuran-Coha
Gordana Pelčić ; Faculty of medicine, University of Rijeka


Full text: croatian pdf 334 Kb

page 59-64

downloads: 38

cite


Abstract

Uvod: Djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji uključeni su u pro-grame rane intervencije i rehabilitacije. Jedan od rehabilitacijskih programa uključuje suživot psa pomagača/psa vodiča u obitelji dje-teta s teškoćama u razvoju. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati i procijeniti dobrobiti djece i obitelji djece s teškoćama u razvoju koja imaju psa pomagača/psa vodiča.
Metode: U istraživanju su sudjelovale obitelji djece s teškoćama u raz-voju koje imaju psa pomagača/psa vodiča. Podatci su prikupljeni putem anketnog upitnika posebno kreiranog za ovo istraživanje u elektroničnom obliku pomoću Google Formsa uz podršku Centra za rehabilitaciju Silver, Zagreb, RH u 2023.g.
Rezultati: U istraživanju je sudjelovalo 44 ispitanika, od toga je 32 ispitanika (72,73%) ženskog spola i 12 ispitanika (27,27%) muškog spola. 17 ispitanika (38,64%) imalo je do 40 godina života, 23 (52,27%) imalo je 41 – 50 godina , dok je 4 ispitanika (9,09%) imalo 51 i više go-dina života.Prethodno posjedovanje kućnog ljubimca nije utjecalo na procjenu dobrobiti u emocionalnom, socijalnom i motoričkom izražavanju. Ona postoji i jednaka je bez obzira na prethodno pos-jedvanje kućnog ljubimca. Procijenjeno je da dobrobit iskazuju članovi obitelji čija djeca imaju samo jednu teškoću u razvoju.
Zaključak: Prisutna je dobrobit u motoričkom, socijalnom i emocionalnom izražavanju djeteta bez obzira na brojnost prisutnih teškoća, a povezana je s prisutnošću psa pomagača/psa vodiča u njihovom kućanstvu.

Keywords

djeca s teškoćama; environment; obitelj; okolina; pas pomagač;

Hrčak ID:

313506

URI

https://hrcak.srce.hr/313506

Publication date:

22.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 115 *