Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Fizika na Preddiplomskom stručnom studiju Radiološke tehnologije

Lejla Jelovica orcid id orcid.org/0000-0002-2857-4095 ; Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 187 Kb

str. 65-71

preuzimanja: 40

citiraj


Sažetak

Tehnološki napredak i razvoj računala omogućili su proizvodnju složenih uređaja koji koriste ionizirajuće zračenje za elektroničko snimanje ljudskog tijela, kao i obradu slikovnih prikaza u dijagnostičke i terapijske svrhe. Studentima Prijediplomskog stručnog studija Radiološka tehnologija je neophodno temeljito poznavanje fizike za učinkovitu i sigurnu uporabu novih tehnologija, ali i za razumijevanje principa njihovog rada. Iako spomenuti studij povezuje znanja iz područja informatike i statistike s medicinskim, tek uz razumijevanje fizikalnih zakonitosti o konceptima koji se spominju u okviru medicinske radiologije, studenti postaju kompletni stručnjaci educirani za samostalan rad ili rad u timu u području radiografije, nuklearno-medicinske te radiološke dijagnostike i terapije.
Istovremeno, poznavanje i konceptualno tumačenje zakona fizike nužni su za razumijevanje temeljnih bioloških procesa unutar ljudskog tijela, poput rada srca ili prijenosa živčanih impulsa. Stoga se u okviru kolegija Fizika stavlja naglasak na poznavanje strukture tvari i građe atoma, elektromagnetizma, ultrazvuka, elementarne nuklearne fizike, prirode ionizirajućeg zračenja te proizvodnje i primjene X zraka koje su temeljne za razumijevanje fizike medicinskog snimanja.
U radu su izdvojena neka područja koja su sastavni dio kolegija Fizika na Prijediplomskom stručnom studiju Radiološke tehnologije.

Ključne riječi

medicinska radiologija; radiološki tehničar; radiologija; fizika; medicinska fizika

Hrčak ID:

313507

URI

https://hrcak.srce.hr/313507

Datum izdavanja:

22.1.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 130 *