Ostalo
Mirisi i okusi iz lektire
Vesna Nosić
; Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod
Sažetak
Gastronomska tradicija u književnim djelima dugog je vijeka. Brojna književna djela još uvijek skrivaju bogatu gastronomsku baštinu koju treba otkriti. Gastronomija u školskim lektirama za gimnazije posebno je zanimljiva tema za istraživanje i proučavanje. Istraživanje i proučavanje izabranih lektira pokazuje da je gastronomska baština zapisana u lektirama koje pripadaju i svjetskoj i hrvatskoj književnosti. U ovaj rad uvrštene su izabrane lektire koje pripadaju samo europskoj (antičkoj, francuskoj, engleskoj, ruskoj), američkoj i hrvatskoj književnosti. Lektire koje pripadaju europskoj književnosti pisane su od antike do kasnog modernizma, lektira koja pripada američkoj književnosti napisana je u kasnom modernizmu, a one koje pripadaju hrvatskoj književnosti nastajale su od renesanse do postmodernizma.
Rad je oblikovan u jednom poglavlju. U prvom dijelu doneseni su odabrani primjeri obroka koje likovi konzumiraju u svakodnevici. U drugom dijelu predočeni su primjeri obroka koje likovi konzumiraju u raznim prigodama. U trećem dijelu navedeni su primjeri osoba koje su pripremale jela, ponekad i pića, a dodan je i kratki osvrt na gastronomsku baštinu pronađenu u odabranim lektirama iz europske, američke i hrvatske književnosti.
Ključne riječi
gastronomija; lektire; obroci; razne prigode; svakodnevica
Hrčak ID:
313749
URI
Datum izdavanja:
17.12.2023.
Posjeta: 404 *