Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31952/amha.21.2.1 

OSPORAVANJE PSIHOANALITIČKE BIOGRAFIJE MUSTAFE KEMALA ATATÜRKA: NEMA KLINIČKE TJESKOBE U KONTEKSTU PRUŽANJA NJEGE U DOJENAČKOJ DOBI

Osman Sabuncuoglu orcid id orcid.org/0000-0002-0238-1738 ; Department of Child and Adolescent Psychiatry, Marmara University School of Medicine, Istanbul, Turkey.


Full text: english Sabuncuoglu.pdf 675 Kb

page 203-222

downloads: 50

cite


Abstract

Mustafa Kemal Atatürk (1881. – 1938.) utemeljitelj je moderne Turske Republike. Iako je o njegovu životu objavljeno puno publikacija, samo je jedna biografija prihvatila psihološku/ psihoanalitičku perspektivu. Autori Vamık Volkan i Norman Itzkowitz tvrdili su da je glavni pokretački mehanizam Atatürkova ponašanja bila njegova narcisoidna organizacija osobnosti. Okosnica njihova istraživanja bilo je Mustafino rođenje koje se dogodilo nedugo nakon što su njegova starija braća umrla te njegova majka, vjerojatno u stanju teške depresije, nije mogla pružiti odgovarajuću emocionalnu skrb. To je, prema mišljenju tih autora, ustupilo mjesto kompenzacijskim narcističkim tendencijama djeteta. Hipoteza je nekoliko desetljeća ostala neosporena i još uvijek nije provedena nikakva ozbiljna revizija. U ovom članku tvrdi se da je Mustafa Kemal, na temelju svojih dobro razvijenih verbalnih vještina i uspjeha u školi, bio vrlo inteligentno i nadareno dijete. Dok je razmatran utjecaj nepovoljnih događaja u ranom djetinjstvu na Atatürkov kognitivni razvoj i njegovu osobnost, pregled povijesnih tekstova otkrio je da su njegova starija braća umrla 1883. – a ne prije Mustafina rođenja, kao što su autori Volkan i Itzkowitz vjerovali. Stoga se čini da se nije dogodio nikakav ozbiljan događaj u njegovim ranim godinama u kojima se smatra da dolazi do brzog razvoja mozga. Budući da je središnja premisa tog istraživanja izgubila svoj integritet u Atatürkovoj biografiji, hipoteza Volkana i Itzkowitza više se ne može smatrati logičnom i održivom.

Keywords

Mustafa Kemal Atatürk; psihobiografija; narcizam; darovitost; razvoj djeteta

Hrčak ID:

313719

URI

https://hrcak.srce.hr/313719

Publication date:

27.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 124 *