Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.15291/libellarium.4215

Zaštita kulturne baštine u ratnim i poslijeratnim uvjetima 1990-ih: primjer Znanstvene knjižnice u Dubrovniku

Paula Raguž orcid id orcid.org/0009-0003-4633-9579 ; Dubrovačke knjižnice, Dubrovnik, Hrvatska
Tina Di Reda orcid id orcid.org/0009-0008-4297-1522 ; Dubrovačke knjižnice, Dubrovnik, Hrvatska
Damjan Polić ; Dubrovačke knjižnice, Dubrovnik, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 2.168 Kb

str. 81-103

preuzimanja: 44

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj rada je prikazati aktivnosti koje su Dubrovačke knjižnice poduzele za vrijeme i nakon Domovinskog rata kako bi zaštitile svoje baštinske zbirke. Drugi je cilj iznijeti planove u slučaju budućih nepogoda, kao i usporediti uvjete, resurse i opremu dostupne 1990-tih godina i danas.

Pristup/metodologija. Rad se temelji na primarnim izvorima, uključujući svjedočanstva iz prve ruke bivše ravnateljice Mirjane Urban i ostalih djelatnika knjižnice te sekundarnim izvorima kao što su službeno izvješće konzervatorice za papir iz Državnog arhiva u Zagrebu koja je provela inspekciju evakuiranih knjiga in situ. Ostali izvori su novinski članci, knjige, službeni dokumenti, doktorske disertacije, fotografije, plan mjera za slučaj opasnosti i drugi. Istraživanje je uključivalo suradnju između knjižničarske i restauratorske struke, kao i pronalaženje, skeniranje i arhiviranje vrijednih povijesnih knjižničnih dokumenata.

Rezultati. Rad uspoređuje zaštitu i brigu za baštinske zbirke u tadašnjim ratnim uvjetima s današnjom situacijom te kroz usporedbu i prezentaciju Plana za slučaj opasnosti iz 2020.
godine nudi moguća rješenja za buduće izvanredne situacije i načine kako unaprijediti rad u kriznim uvjetima.

Originalnost/Vrijednost. Rad daje pregled tridesetogodišnjeg procesa zaštite baštinskih zbirki iz perspektive knjižničara i konzervatora-restauratora. Iskustvo Znanstvene knjižnice Dubrovnik u ekstremnim uvjetima ratnog razaranja i način na koji su novi ljudski, financijski i tehnološki resursi kasnije pomogli nadoknaditi štetu trebalo bi drugim ustanovama poslužiti kao primjer iz prakse kriznog menadžmenta i preventivne zaštite te spriječiti slične događaje.

Ključne riječi

Dubrovačke knjižnice; krizni menadžment; kulturna baština; preventivna zaštita; rat

Hrčak ID:

314032

URI

https://hrcak.srce.hr/314032

Datum izdavanja:

7.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 106 *