Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1889

Povećanje dugolančanih n-3 masnih kiselina u mesu dobivenom od goveda tovljenih na paši uz dodatak kalcijevih soli iz ribljeg ulja

Osman Kucuk orcid id orcid.org/0000-0002-2646-2479 ; Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases, School of Veterinary Medicine, Erciyes University, Kayseri, Turkey
Bret William Hess ; Western Association of Agricultural Experiment Station Directors, Reno, NV, USA
Steve Paisley ; University of Wyoming, Department of Animal Science, Laramie, WY, USA
Keith Underwood ; South Dakota State University, Department of Animal Science, Brookings, SD, USA
Daniel Clark Rule ; University of Wyoming, Department of Animal Science, Laramie, WY, USA


Full text: english pdf 630 Kb

page 627-640

downloads: 28

cite


Abstract

Provedena su dva pokusa kako bi se procijenili učinci dodatka kalcijevih soli iz ribljeg ulja na nakupljanje masnih kiselina u mišićima, s posebnim naglaskom na eikozapentanoičnu (EPA) i dokozaheksanoičnu kiselinu (DHA) u goveđem mesu. U prvom je pokusu ukupno 38 pašnih goveda, kastriranih junaca pasmine angus (linija malog uzrasta) podijeljeno u tri pokusne skupine, uključujući i kontrolnu skupinu. U pokusnim su skupinama u prehranu životinja kao suha tvar uvedene kalcijeve soli masnih kiselina iz ribljeg ulja (FO) i palmina ulja (PO). U drugom je pokusu 14 junica i 14 kastriranih junaca pasmine angus hranjeno po volji krmnim biljem kojemu su dodane kalcijeve soli palmina ili ribljeg ulja. Soli ulja su kao suspenzija u osušenoj melasi ponuđena u blokovima za lizanje. Procijenjeni su pokazatelji rasta, senzoričke značajke i koncentracije EPA-e i DHA-a mišića m. longissimus thoracis (LT). Koncentracije masnih kiselina EPA i DHA u m. longissimus thoracis bile su veće (P<0,001) u goveda hranjenih FO-om, dok su C18:2 n-6 i omjer n-6 prema n-3 bili veći (P<0,001) u goveda hranjenih u oba pokusa. Senzorička procjena LT odrezaka dobivenih od trupova kastriranih junaca (linija malog uzrasta) iz prvog pokusa nije otkrila štetne učinke FO suplementacije (P≥0,2695). Na temelju rezultata ovih pokusa zaključujemo da dodatak kalcijevih soli ribljeg ulja u prehranu goveda hranjenih krmnim biljem povećava odlaganje EPA-e i DHA-a u mišićima bez štetnih učinaka na okus. Dodatak ribljeg ulja goveđem mesu može biti način da se zadovolje potrebe ljudskog organizma za omega-3 masnim kiselinama.

Keywords

omega-3 masne kiseline; riblje ulje; mišić; angus linija malog uzrasta; pašni uzgo

Hrčak ID:

314173

URI

https://hrcak.srce.hr/314173

Publication date:

15.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 81 *