Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1948

Dugotrajno dodavanje EPA i DHA mijenja profil masnih kiselina u tkivima štakora, povećava ekspresiju gena NRF2 i smanjuje ekspresiju TGFβ

Kristina Starčević orcid id orcid.org/0000-0002-2606-7807 ; Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia *
Petra Roškarić ; Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Valentina Percan ; Department of Chemistry and Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek orcid id orcid.org/0000-0002-6103-4728 ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 907 Kb

str. 709-718

preuzimanja: 130

citiraj


Sažetak

Istraživali smo utjecaj dugotrajnog dodatka EPA i DHA u hrani na ekspresiju gena upalnog odgovora, oksidacijski status i lipogenezu. Mužjaci Wistar štakora podijeljeni su u tri skupine: kontrolnu skupinu (CON, omjer n6/n3 bio je ~7), skupinu N6 (omjer n6/n3 ~50) i DHA skupinu (n6/n3 ~1). Dodatak je znakovito utjecao na sastav masnih kiselina tkiva jetre i bubrega. Najznakovitija promjena vezana je uz povećanje koncentracije EPA i DHA u tkivu bubrega i jetre kod DHA skupine. Ekspresija TGFß smanjena je u tkivu jetre nakon dugotrajnog dodatka EPA/DHA. Takav učinak EPA i DHA dodatka u hrani povezuje se s njihovim pozitivnim utjecajem na sintezu protuupalnih eikozanoida. Dodatak DHA i EPA također je znakovito povećao ekspresiju NRF2 gena. Ovo otkriće sugerira da n3 PUFA može utjecati na aktivaciju NRF2 puta koji je važan u antioksidacijskoj obrani stanice. Rezultati su pokazali da dugotrajni dodatak DHA i EPA može utjecati na metabolizam lipida, upalu i antioksidacijsku obranu. Stoga bi dugotrajno dodavanje DHA i EPA u hrani moglo pozitivno utjecati na sprječavanje razvoja patoloških procesa tijekom starenja.

Ključne riječi

n6/n3 omjer; NRF2; DHA; lipogeneza; oksidacijski stres; starenje

Hrčak ID:

314179

URI

https://hrcak.srce.hr/314179

Datum izdavanja:

15.1.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 508 *