Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20471/LO.2023.51.02-03.07

Uloga pacijenta, liječnika i zdravstvenog sustava u iskustvima oboljelih od raka tijekom ambulantnog onkološkog liječenja

Kobra Salehi ; Department of Midwifery, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
Mahsa Shakour orcid id orcid.org/0000-0001-6768-7036 ; Medical Education Development Center, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran
Fahimeh Kashani ; Department of Nursing, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
Maryam Hashemi ; Imam Khomeini Hospital, Khomein, Iran


Puni tekst: engleski pdf 1.662 Kb

str. 45-52

preuzimanja: 87

citiraj


Sažetak

Dosadašnje spoznaje: Danas je rak jedan od najvažnijih medicinskih problema. Uspješna sveobuhvatna skrb o pacijentima s rakom zahtijeva razumijevanje njihovih iskustava.
Cilj studije bio je istražiti iskustva pacijenata s rakom tijekom ambulantnog onkološkog liječenja.
Metode: Fenomenološki pristup korišten je za pristup analizi iskustava koje proživljavaju pacijenti. Istraživanje je provedeno u specijaliziranim bolnicama za rak i privatnoj bolnici. Podaci su prikupljeni kroz dubinski i nestrukturirani razgovor sa sudionicima. Preciznost i robusnost podataka određeni su na temelju Gubinih i Lincolnovih kriterija. Analiza podataka provedena je na temelju Colaizzijeve metode u sedam koraka.
Rezultati: U istraživanju je sudjelovalo ukupno 9 osoba. Iskustva pacijenata s rakom kategorizirana su u pet glavnih koncepata, uključujući 1) Individualni problemi, 2) Očekivanja liječnika i zdravstvenog sustava, 3) kvaliteta zdravstvenog sustava, 4) Suočavanje s rakom i 5) Podrška u borbi protiv raka.
Zaključci: Ovi pacijenti imaju širok raspon medicinskih, psiholoških, potpornih i emocionalnih potreba, koje su poznate samo njima. Sam rak nije izvor svih tih problema; Umjesto toga, imaju različite izvore, uključujući obitelj, društvo, timove za donošenje politika i liječenje, od kojih se mnogi mogu riješiti odgovarajućim obrazovanjem. Stoga je potrebno ponuditi sveobuhvatno planiranje i edukaciju, počevši od medicinskih timova, i na taj način stvoriti potrebnu infrastrukturu u društvu.

Ključne riječi

iskustva; ambulante; kvalitativna istraživanja; rak; onkologija

Hrčak ID:

314238

URI

https://hrcak.srce.hr/314238

Datum izdavanja:

12.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 225 *